The Others Memur - işçi elele

Memur - işçi elele

25.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Memur - işçi elele

Memur - işçi elele


Emek Platformu'nun düzenlediği mitingde ıslıklı gösteri yapıldı


       Memur ve işçiler, Emek Platformu öncülüğünde, başta zorunlu tasarruf fonu birikimlerinin ödenmesi olmak üzere değişik konulardaki taleplerini İstanbul'daki mitingde dile getirdiler.
       Emek Platformu İstanbul Bileşenleri'nin dün Çağlayan Abide - i Hürriyet Meydanı'nda düzenlediği mitinge, yaklaşık dört bin işçi ve memur katıldı. Türk - İş, Hak - İş, DİSK ve KESK ile çeşitli meslek odaları, sivil toplum örgütü üyeleri miting için sabahın erken saatlerinden itibaren alana girmeye başladı. Polis, jandarmanın da desteğiyle çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.
       Sloganlar atarak taleplerini dile getiren çalışanlar, miting başlamadan önce bir dakika boyunca ıslıklar çalarak hükümeti protesto ettiler.

Bşkanlar da katıldı

       Mitinge, Türk - İş Genel Başkanı Bayram Meral, Hak - İş Genel Başkanı Salim Uslu ve KESK Genel Başkanı Siyami Erdem ile çok sayıda meslek odası ve sivil toplum örgütü temsilcisi ile yöneticisi katıldı.
       Mitingde konuşan Emek Platformu Dönem Sözcüsü DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, sıkıntılarını dile getirmek amacıyla biraraya geldiklerini söyledi. Sorunlarına çözüm ve taleplerine yanıt istediklerini belirten Karabay, hükümetin IMF direktiflerini yerine getirdiğini ve işçi sorunlarıyla ilgilenmediğini savundu. Karabay şöyle devam etti:

Haraç mı alıyorlar?

       "Bize 'Enflasyonu yeneceğiz, fedakarlık yapın' diyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Bu iktidar zorunlu tasarruf konusunda halkın önünde kötü bir sınav vermiştir. Sermayeden aldıklarını borç, emekçiden aldıklarını ise haraç mı sayıyorlar? Bizim artık fedakarlık yapacak halimiz kalmamıştır. Zorunlu tasarruf birikimlerimizi bir defada ve nakit olarak geri istiyoruz. Tüm çalışanlar için özgürce örgütlenme ve grev hakkı istiyoruz. Gelir dağılımında adaletli ve hakça paylaşım istiyoruz."
       Türkiye Yol - İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (Yol-İş) 1 No'lu Şube Başkanı Ali Akdağ da, "Yıllarca alınterimizden zorla kesilen tasarruflarımızın daha fazla değer kaybetmeden ödenmesini talep ediyoruz" dedi.
       Miting konuşmaların ardından olaysız sona erdi.

NOTLAR...

       * Meydana giren tüm sokaklar polis kontrolüne alındı ve mitinge katılanlar teker teker arandı.
       * Jandarma güvenliğin sağlanması için polise destek verdi.
       * Binlerce kişi Şişli ve Piyale Paşa Bulvarı istikametinden yürüyerek meydandaki yerlerini aldı. EMEP, İP, Hak - İş ve Türk - İş Şişli istikamentinden alana yürürken diğer gruplar Piyale Paşa Bulvarı üzerinden meydana geldiler.
       * Zaman zaman HADEP'liler Abdullah Öcalan lehine sloganlar attılar.
       * Yaklaşık üç saat süren mitingte, "Hükümet istifa", "Hükümet şaşırma Sabrımızı taşırma", "Bu ülke, bu halk satılık değil", "Tahkim vatana ihanettir" "İşçi birliği sermayeyi yenecek", "Zindanlar boşalsın tutsaklar özgür kalsın" sloganları atıldı.
       * Emek Platformu üyeleri ellerinde "Zorunlu tasarrufların gaspına izin vermeyecez", "Kahrolsun IMF, yaşasın tam bağımsız demokratik Türkiye", "Ulusal bağımsızlık için uluslararası tahkime hayır" pankart ve dövizleri taşıdılar.
       * Mitinge bazı partiler de destek verdi.