The Others Merve, Milli Gençlik Vakfı davasında delil

Merve, Milli Gençlik Vakfı davasında delil

28.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Merve, Milli Gençlik Vakfı davasında delil

Merve, Milli Gençlik Vakfı davasında delil


       İzinsiz olarak Amerikan vatandaşlığına geçtiği için Türk vatandaşlığı Bakanlar Kurulu kararıyla düşürülen FP'li Merve Kavakçı'nın yurtdışında yaptığı konuşmalara ilişkin kaset, Milli Görüş davasında delil olarak alındı.
       Anayasa Mahkemesi'nce kapatılan RP'nin eski Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Tekdal, eski milletvekilleri Şevki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan ve İbrahim Halil Çelik'in, "Devletin siyasi, hukuki, iktisadi temel nizamlarını dini esaslara göre değiştirmek amacıyla anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs ettikleri" gerekçesiyle, idam istemiyle yargılanmalarına devam edildi.
       Ankara 2 No'lu DGM'de görülen davanın dünkü duruşmasına, tutuksuz sanık Fikret Erçoban ve 8 sanık avukatı katıldı.
       Erçoban, 1991'de Milli Gençlik Vakfı'nda çalışmaya başladığını belirterek, anayasal düzeni yıkmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi. Erçoban, savunmasını yapması nedeniyle duruşmalardan vareste tutulmasını istedi.
       Mahkeme Başkanı M. Turgut Okyay'ın izinli olması nedeniyle dünkü oturuma başkanlık eden mahkeme üyesi Hüseyin Eken, sanık Hasan Hüseyin Ceylan'ın avukatı Yakup Erikel'in duruşma öncesinde dilekçeyle mahkemeye başvurup emanette yer alan kasetlerin montaj olduğunu iddia ederek, seri numaralarını verdiği bu kasetlerin üretim tarihlerinin ilgili firmalardan sorulmasını talep ettiğini bildirdi.
       Eken, Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında fezleke hazırlanan ve FP'den İstanbul milletvekili seçilen Merve Kavakçı'nın, yurtdışında yaptığı konuşmalarının yer aldığı kasetlerin çözümüne ait tutanakların delil olması nedeniyle dosyaya konulduğunu belirtti.
       Eken, sanıklar Tuncer Tabak ve Ali Nabi Koçak ve Süleyman Mercümek'in talimat ifadelerinin beklenmesine, bazı sanıkların nüfus kayıtlarının tekrar istenmesine, sanık avukatı Erikel'in talebinin daha sonra değerlendirilmesine karar vererek duruşmanın ertelendiğini açıkladı.

İddianame

       İddianamede, Tekdal, Yılmaz, Ceylan ve Çelik'in, "devletin siyasi, iktisadi, hukuki temel nizamlarını dini esaslara göre değiştirmek amacıyla Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs" suçunu işledikleri gerekçesiyle, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 146 - 1. maddesine göre idam, 24 sanığın ise aynı suça iştirak ettikleri iddiasıyla, TCK'nın 146 -3 ve Terörle Mücadele Yasası'nın 5. maddesine göre, 7 yıl 6'şar aydan 22 yıl 6'şar aya kadar ağır hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor. Son bölümde ayrıca, MGV ile bu vakfa destek veren MÜSİAD'ın kapatılması da isteniyor.