The Others Merve'ye 'Meclis'e gelmesin' davası

Merve'ye 'Meclis'e gelmesin' davası

25.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Merve'ye 'Meclis'e gelmesin' davası

Merveye Meclise gelmesin davası


Cennet Nar İstanbul


TBMM'nin 5. dönem CHP milletvekili Makbule Çağlayan Ege, FP'li Merve Kavakçı'nın "Meclis'te yemin etmesinin tedbiren önlenmesi" ve "Genel Kurul'a katılmasının engellenmesi" için ihtiyati tedbir davası açtı.
Kavakçı'nın milletvekilliği hakkının elinden alınmasının yasa gereği, adli yargılamayla yapılabileceğini savunan Ege, "Yasal olarak bu konu, Türk mahkemeleri tarafından sonuçlandırılmalıdır. TBMM yasama görevini yürütür" dedi.
1968 - 1977 arasında Çatalca Belediye Başkanlığı görevinde de bulunan CHP'li Ege, Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderilmek üzere dava dilekçesini Çatalca Asliye Hukuk Mahkemesi'ne teslim etti. Ege, dilekçesinde, ABD vatandaşı olan Kavakçı'nın milletvekili olmadığının da, karara bağlanmasını talep etti.
Seçim işleriyle görevli hukuk birimi Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yasal olarak sadece seçimlerin yönetilmesi ve sayım döküm gibi maddi hatalara dayanarak milletvekilliğini iptal hakkı ve görevi bulunduğunu belirten Ege, konunun yasama göreviyle yükümlü olan TBMM'nin dışında, tamamen adli yargının görevi kapsamına girdiğini kaydetti.
Ege, Anayasa'nın vatandaşlıkla ilgili 84. maddesi gereğince yargılanmasını istediği Kavakçı'nın TBMM'yi temsil etme hakkının olmadığının tespit idilmesini talep etti.
Ege, Kavakçı'nın Türk vatandaşlığından çıkarılması hakkında Bakanlar Kurulu kararı ve diğer belgeleri de mahkemeye sundu.