The Others Mezarcı'ya 1.5 yıl hapis

Mezarcı'ya 1.5 yıl hapis

28.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mezarcı'ya 1.5 yıl hapis

Mezarcıya 1.5 yıl hapis

       ANKARA 8. Asliye Ceza Mahkemesi, TBMM'deki basın toplantısında, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'e "veled-i zina" diyerek hatırasına hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan eski milletvekili Hasan Mezarcı'yı, 1.5 yıl hapis cezasına mahkum etti.
       Dünkü karar duruşmasına sanık Hasan Mezarcı katılmazken avukatları Hüseyin Ayan ve Hakan Argun geldi. Müvekkillerinin, milletvekili olduğu dönemde Meclis çatısı altında iddia edilen konuşmayı yaptığını belirterek Anayasa'nın "mutlak dokunulmazlık" hükmünü içeren 83 - 1. maddesine göre bu konuşmasından sorumlu tutulamayacağını savunan Argun, Mezarcı hakkında açılan kamu davasının bu maddeye göre ortadan kaldırılmasını talep etti.
       Cumhuriyet Savcısı Adil Kubat, daha önce açıkladığı esas hakkındaki görüşünü tekrarlayarak sanığın konuşmasının Meclis çalışması kapsamında değerlendirilemeyeceğini söyledi. Savcı Kubat, Mezarcı'nın, dava konusu basın toplantısında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle, Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun'un 1-1 ve 2. maddeleri uyarınca 4,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Savcı ayrıca sanığın kaçma şüphesi bulunduğundan gıyaben tutuklanmasına karar verilmesini istedi.
       Yargıç Adnan Erol, Mezarcı'nın Atatürk'e hakaret ettiğini ve bu konuşmasını umuma açık yerde yaptığını belirterek 1.5 yıl hapis cezasına mahkum edildiğini bildirdi. Mahkeme, sanığın cezasının paraya çevrilmesine ve ertelenmesine yer olmadığına karar verirken hükümle birlikte gıyaben tutuklanması talebini ise reddetti.