The Others Milliyet FİEJ'de

Milliyet FİEJ'de

03.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milliyet FİEJ'de

Milliyet FİEJde

Dünya Gazeteciler Birliği'nin 50. Kongresi'nde basının geleceğe yönelik beklentileri ele alındı

TÜRKİYE'yi Milliyet, Sabah ve Türkiye gazetelerinin temsil ettiği Dünya Gazeteciler Birliği'nin (FIEJ) 50. kongresi Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da dün başladı. 71 ülkeden 940 gazeteciyi bir araya getiren toplantıda, dünya basınının geleceğe yönelik beklentileri ele alınırken birçok ülkede gazetecilerin uğradığı saldırı ve katliamlar kınandı.
Açılışa Hollanda Kraliçesi Beatrix'in de katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Hollanda Başbakanı Wim Kok şunları söyledi:
"Demokratik ülkelerin temelini, vatandaşların serbest bilgiye özgürce, eşit bir biçimde ulaşması oluşturur. Basın özgürlüğünü koruyan ve bu uğurda mücadele eden tüm gazeteci ve editörlere büyük bir saygı duyuyorum. Hükümetler, basının özgür olmasını sağlamakla yükümlü ve bu özgürlüğü de sansür yasalarıyla değil, tüm yayın organlarına eşit olanaklar sağlanmasıyla gerçekleşir."
FIEJ toplantısında basın özgürlüğü uğrunda mücadele eden gazete ve gazetecilere verilen "Altın Kalem" ödülleri de dağıtıldı. Bu yılki ödüller Bosna Hersek'ten Oslobodjenje Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Haliloviç, Hırvatistan'ın Split Feral Tribune Gazetesi Başkan Yardımcısı Heni Erceg ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nden Nasa Borba Gazetesi'nin sahibi Duşan Mijic'e verildi.

Bir kitabında İslama aykırı unsurlar yer aldığı gerekçesiyle tehdit edildiği için ülkesinden ayrılmak zorunda kalan Bangladeşli Yazar Teslime Nesrin, kongrede yaptığı konuşmada, aşırı dincileri ağır bir dille eleştirdi. Ölünceye kadar köktendinciliğe karşı mücadele vereceğini bildiren Nesrin, "Köktendincilik, kişiliğin, aklın ve seçme özgürlüğünün olumsuzudur. Buna karşılık kör inancın, gericiliğin ve sesizliğin zaferidir" dedi.
Müslümanları ve Hıristiyanları köktendinciliğe karşı beraber mücadele vermeye davet eden yazar, köktendinciliğin İslama aykırı olduğunu belirtti.

Yazarlar