The Others MİT: Ajan mülakatta

MİT: Ajan mülakatta

06.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

MİT: Ajan mülakatta

MİT: Ajan mülakatta


MİT, İran ajanı olduğu öne sürülen Behbahani'nin mülakata alındığını ve bugüne kadar Türkiye'deki terör olaylarıyla ilgili açıklamada bulunmadığını bildirdi.


İran'da ajanlıkla suçlandı

       MİT'in açıklaması şöyle: 7 Mart'ta illegal yollardan Türkiye'ye gelerek sığınma talebinde bulunan 1968 Tahran doğumlu Seyyid Behbahani, Birleşmiş Milletler'e başvurarak ABD'ye gitmek istediğini belirtti. Şahıs ilk ifadelerinde İran İstihbarat Bakanlığı'nda çalıştığını, 1998'de bir yabancı ülkeye casusluktan suçlanarak, Evin Cezaevi'ne konulduğunu ve buradan kaçarak ülkemize geldiğini beyan etmiştir.

Haber kanalıyla temas kurdu

       Şahıs Türkiye'ye gelmeden önce bir yabancı haber kanalıyla da irtibata geçmiştir. Durumu şüpheli görülen Behbahani, teşkilatımız tarafından, ifadelerine açıklık kazandırması yönünden mülakata alınmış ve halen bu çalışmalar devam etmektedir. Behbahani ifadelerinde, geçmiş tarihlerde basına da yansıyan bazı terör eylemlerinin, İran tarafından organize edildiğini iddia etmektedir.

Gizli servislerle koordine

       Şahsın, teyidi muhtaç ifadeleriyle ilgili olarak bazı ülkelerin servisleriyle koordine yapılmaktadır. Şahıs, Türkiye'de gerçekleştirilmiş bir terör olayıyla ilgili herhangi açıklamada bulunmadı. MİT konuyu incelemekte, iddiaların teyidi alınıncaya kadar olayın gerek Türkiye'de gerekse dış kamuoyunda spekülasyonlara ve provakasyonlara yol açmaması bakımından ihtiyatlı davranmaktadır."

Ecevit: Bilgim yok

       Behbahani'nin sorgusu sürerken, Norveç'e giden Başbakan Bülent Ecevit, Amerikan CBS televizyonunda gelişmelerin duyurulduğu haberlerin kendisine anımsatılması üzerine "bilgisi olmadığını" söyledi. Ecevit, önceki gün Esenboğa Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili sorulara "Bu konuda benim bilgim yok" demekle yetindi.

Emniyet: Biz de bilmiyoruz

       Emniyet Genel Müdürü Turan Genç de Behbahani'nin sorgulandığına ilişkin sorular üzerine, bilgilerinin bulunmadığını söyledi.
       Behbahani'nin ifadeleri sonucu Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve Muammer Aksoy cinayetlerinin aydınlatıldığı iddialarının anımsatılması üzerine Genç, "Bu cinayetlerin aydınlatılmasında söylenen kişiyle irtibatımız olmadı" diye konuştu.