The Others N.Ç. HABERİNE OKURDAN BİR ÖVGÜ, BİR ELEŞTİRİ

N.Ç. HABERİNE OKURDAN BİR ÖVGÜ, BİR ELEŞTİRİ

07.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay 14. Ceza Dairesi 13 yaşında 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç.’nin sanıklarla “kendi rızasıyla birlikte olduğu” yönündeki kararı Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Milliyet söz konusu kararı “Türkiye’nin rızası yok” başlığı ile kamuoyuyla paylaştı. Milliyet’in manşeti vicdanındaki genel duyarlılığı yansıtıyordu ve hayli övgü aldı

N.Ç. HABERİNE OKURDAN BİR ÖVGÜ, BİR ELEŞTİRİ

Sevgi Özkan, Nilüfer Balta, Tanzer Gezer, Necdet Neydim, Okur Temsilcisi’ne gönderdikleri mesaj şöyle:
“3 Kasım 2011 tarihli gazetenizi, ‘Türkiye’nin Rızası Yok’ manşetiyle çıkarmanız pek çok yönden önemli. Her gün ve her saat şok haberle sorunların medya aracılığıyla dikkatlere boca edildiği toplum gündemimizde son günlerin en önemli sorunu olan bir yargı kararına okur adına cevap vermeniz medya işlevi olarak artılar içeriyor. Dokuz yıldan bu yana kısaca N.Ç. davası olarak, bir toplumsal vicdan hesaplaşmasına dönüşerek süren bu çocuk istismarı olayı, Yargıtay’ ın verdiği son karar ve gerekçeleriyle her konunun önüne geçmeyi hak etti.
Yargıtay’ın karar ve gerekçelerine cevap olmakla kalmayıp konuyla ilgili toplum vicdanını yansıtması ve de çocuk istismarının önlenmesi bilincinin gelişimine katkı sağlaması yönünden bu manşet ve ilgili haberiniz, kitlelere medyanın özellikle çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddet açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ayrıca manşet ve haber de N.Ç. için, medyanın alışılagelmiş cinsiyetçi dilindeki gibi “çocuk” kelimesinin sadece erkek çocukları için kullanılması, kız çocukları için de, ‘kız’ veya ‘genç kız’ kelimelerinin kullanılması türünden yanlışlara düşmeden, istismara uğrayanın bir ‘çocuk’ olmasının ciddiyetini kavratacak bir medya dili kullanmanız çok önemli.
Böylece medya üzerinden doğru algılama oluşturulması yoluyla yasalar ve yorumlarının toplum vicdanını temsil edici ve biçimleyici rolüne de katkı sağladığınız için kutluyoruz.”

Fotoğrafa tepki geldi
Sait Derya adlı okurumuz ise N.Ç. ile ilgili haberde kullanılan fotoğrafa tepkili:
“13 yaşında bir kızan başına gelenleri Milliyet’ten öğrendim. Koskoca yargının ‘kendi rızasıyla birlikte olduğunu’ söylemesine inanamadım. İnsanlığımızdan utandım. Gazetemin bu işin takipçisi olmasından da gurur duyuyorum. Fakat Yargıtay 14. Ceza Dairesi’nin Başkanı Fevzi Elmas ‘Beğenmeyen itiraz etsin’ demiş. Siz tutmuş bu başlığın yanına çocuğun fotoğrafını koyuyorsunuz. Madem yargıç söylüyor bu sözü onun fotoğrafını koyun. İlla da bir yerden, bir şekilde deşifre etmek mi gerekiyor kızı. Yüzünü saklamışsınız ama yine de olmamış ayıp etmişsiniz.”