The Others Nedeni bil, habere koy

Nedeni bil, habere koy

17.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nedeni bil, habere koy

Nedeni bil, habere koy


Neden sorusu, habercilik lugatının baş köşesinde yer alır. Gazeteci, gelişme ile ilgili bilgileri aktarırken daima bu soruya verilecek yanıtın izini sürer.
Yanıtın eksik kaldığı veya yanlış aktarıldığı durumlarda, görev yarım kalır.
Okur da haklı olarak sorgular.
Elimizde benzer iki örnek var.
İlki 31 Mayıs tarihli gazeteden. Üçüncü sayfada Şeytan Sanal Ölüm Gerçek başlıklı bir haberde, Hong Kong’da bir gencin, Diablo 2 adlı bilgisayar oyunu yüzünden öldüğü yönünde bilgiler yer almaktaydı.
Çok sayıda genç okur, başlığa yansıyan sonucun "gazetenin kararı" olduğunu düşündüğünü belirten mesajlar gönderdi. Onlara göre, ölüm nedeni belli değil.
Yorum: Haber metninin girişinde "..can alan bilgisayar oyunlarına bir yenisi eklendi.." denmiş. İkinci cümlede de "..Hong Kong’lu genç bu bağımlılığının kurbanı oldu.." diye sürdürülmüş. Ancak bu bilgiler, üçüncü paragrafta polise atfen verilen bilgiyle çelişiyor. O cümle de şöyle: "..gencin günde 12 saat bilgisayar oyunları oynadığını belirten Hong Kong polisi, ölüm nedeninin ise henüz bilinmediğini söyledi." Her ne kadar, bilgisayar oyunları ile bazı ölümler arasında bağ bulunduğu yolunda kuvvetli şüphe ve tahminler varsa da, burada önemli olan, ölüm nedeninin belirsizliği. Bu metne bakarak, okur, "peşin hüküm vermişsiniz" demekte haklı.

Kangal masum
Milliyet’in 11 Haziran tarihli internet "baskısında" yer alan bir haber, hayvansever pek çok okurun tepkisine yol açtı. Anadolu Ajansı’ndan gelen haberde, İzmir Kemalpaşa yakınlarında bir çiftlik görevlisinin Kangal köpeği tarafından parçalanarak öldürüldüğü belirtilmişti. Ancak, ertesi günü gelen - Milliyet web sitesinde yer almayan - bir başka haberde, söz konusu kişinin bıçakla öldürülmüş olduğu yolunda Adli Tıp raporuna atıfta bulunulmuştu.
Dr. Demet Gönen, Hülya Alpgiray, Serra Besimzade, Günsu Ünlü "spekülasyona dayalı, yanıltıcı haberin öteden beri hayvan sevgisi aşılamaya özen gösteren gazetenizde çıkması bizi üzdü, umarız düzeltirsiniz" diyorlar.
Yorum: Sadece internet sitesinde yer alsa da, yanıltıcı bir haber olmuş. Bu vesileyle düzeltmiş oluyoruz. Bilgileri birkaç kez denetlemenin önemi ortaya çıkıyor.