The Others 'Nuriş' katliamı: 5 ÖLÜ

'Nuriş' katliamı: 5 ÖLÜ

03.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Nuriş' katliamı: 5 ÖLÜ

Nuriş katliamı: 5 ÖLÜ


YAVUZ KUŞDEMİR, OSMAN NURİ BOYACI, TOLGA ADANALI, HİKMET SEPET, HÜSEYİN ÖZGENÇ Uşak DHA


       Uşak E Tipi Cezaevi'nde isyan çıkaran 'Karagümrük Çetesi' lideri 'Nuriş' lakaplı Nuri Ergin ve adamları, kendilerini "vurmak" için suç işleyip cezaevine girdiklerini öne sürdükleri beş kişiyi öldürdükten sonra isyan çıkardı. B Blok'taki koğuşlarda bulunan yatak ve battaniyeler ateşe verilirken, Cezaevi Müdürü Mustafa Kurt ve dört yardımcısıyla 23 infaz koruma memuru rehin alındı.
       54'ünü siyasi terör suçlusu kadınların oluşturduğu 591 tutuklu ve hükümlünün kaldığı cezaevinde 31 Ekim gecesi başlatıldığı açıklanan isyana yaklaşık 200 adli tutuklu ve hükümlü katıldı.

Savcıyı rehin almışlar

       Olayların önceden planlanıp, geçen salı uygulamaya konulduğu anlaşıldı. Buna göre Nuri Ergin ve adamları, salı gecesi Cezaevi Müdürü Mustafa Kurt'u arayıp konuşmak üzere cezaevine çağırdı ve rehin aldı. "Nuriş" ve adamlarının çarşamba günü de kendileriyle görüşmek üzere cezaevine gelen Başsavcı Kürşat Kayral'ı 1.5 saat rehin tuttuğu, Başsavcı Kayral'ın "Ankara'ya gidip, bu konuyu Adalet Bakanı ile görüşeyim" diyerek isyancıların elinden kurtulduğu belirlendi. Cezaevi 2. Müdürü Ersin Yılmaz Ersoylu'nun isyancıların elinden kendi çabasıyla kurtulduğu, ancak yaralandığı bildirildi.
       İsyanın elebaşı Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin, Kasarteks olayında tutuklananların Alaattin Çakıcı'nın adamı olduğunu, kendilerini öldürmek için bir milyon dolar aldıklarını saptadıklarını iddia ederek, konuyu Uşak Başsavcısı Kürşat Kayral'a ilettikleri dile getirildi. Nuriş ve adamlarının Savcı'dan bazı isteklerde bulundukları da kaydedildi.

Öldürüp alınlarına kanla "N" yazdılar

       Nuriş ve adamlarının, isteklerinin yerine gelmemesi üzerine Kürşat Yılmaz ve İbrahim Cici'nin adamlarının bulunduğu koğuşu bastığı belirlendi.
       Nuriş ve adamlarının, kendilerini öldürmek için suç işleyip cezaevine girdiğini ileri sürdükleri kişileri önce etkisiz hale getirdikleri, ardından da işkence yaptıkları ortaya çıktı. İsyancılar, 10 tuktuklu ve hükümlüyü dün idari blok penceresinden aşağı attı. Camdan atılanların beşi ölürken, beşi de yaralandı. Kurbanların alınlarına, 'Nurişï çetesince öldürüldüğünü belirtmek için kendi kanlarıyla "N" harfi yazıldığı iddia edildi.
       Ölen beş kişiden üçünün Kasarteks fabrikasının eski ortağı Orhan Cemal Yeşilkaya, Erol Neşet ve Reşat Taşçı olduğu açıklandı. İki kişinin kimliği açıklanmadı. Olayda Cezaevi İkinci Müdürü Ersin Yılmaz Ersoylu, infaz koruma memuru Mustafa Özler, Murat Eryılmaz, Varol Özdemir ve Metin Günay ile çeşitli suçlardan hükümlü Metin Erdoğan, Kenan Altınsabah, Hasan Düz, Zihni Nigaroğlu ve Ünal Genç de yaralandı.

Nuriş'in avukatı: Çakıcı gönderdi

       Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin avukatı Hikmet Çarboğa, isyan devam ederken yaptığı açıklamada, cezaevine girdiğini ve üç saat boyunca müvekkili Nuri Ergin ve cezaevi yetkilileriyle görüştüğünü bildirdi. Nuri Ergin'in Alaattin Çakıcı'nın kendilerine yönelik eylemlerde bulunmak üzere bazı kişileri cezaevine gönderdiğini söylediğini öne süren Çarboğa, "Nuri Ergin, bir hafta önce Kasarteks isimli fabrikayı basan 12 kişiden sekizinin Uşak Cezaevi'ne tutuklu olarak geldiğini, bu kişilerin Alaaddin Çakıcı ile yakınlıklarının olduğunu söyledi. Ben daha sonra cezaevinden çıktım. İçerideyken zaman zaman silah sesleri geliyordu" dedi.

Fabrika baskını

       Kasarteks Boya ve Kasar Fabrikası'nda 26 Ekim'de ilginç bir olay yaşandı. Geçen yıl bankalara kredi borcunu ödeyemeyince darboğaza girip icra kanalıyla bir trilyon 100 milyar liraya Gördes Tekstil Grubu'na satılan fabrikanın eski ortakları Orhan Cemal Yeşilkaya ve Erol Neşet, satıştan doğan alacaklarının bir bölümünü tahsil edemediklerini öne sürdüler. İki ortak, iddiaya göre, İbrahim Cici ve Kürşat Yılmaz'ın adamlarından yardım istedi.
       Yeşilkaya ve Neşet'in de aralarında bulunduğu 12 kişi fabrikayı bastı ve üretimi durdurdu. Yılmaz'ın adamı olduğu söylenen dört kişi, Kasarteks Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akpolat'ı zorla otomobile bindirip İstanbul'a kaçırmak üzere yola çıktı. Bu sırada ihbar üzerine gelen polis, Yeşilkaya ve Neşet'in yanı sıra İbrahim Cici'nin adamları olduğu belirtilen Ahmet Sinan Özsarı, Reşat Taşçı, Varol Özdemir, Metin Günay, Nihat Yağı ve Murat Eryılmaz'ı fabrikada yakaladı.

Operasyona ara verildi

       İsyancılar korktu... "Sabah 08.00'de teslim olacağız" dediler. 31 Ekim'de ayaklanan isyancıların elinde çok sayıda silah, mermi ve bir bomba var
       ANKARA Milliyet
       Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün Başbakan Bülent Ecevit'e gönderdiği bilgi notunda olayların 31 Ekim'de cezaevi birinci müdürü, dört cezaevi ikinci müdürü, vardiyada görevli 16 infaz koruma memuru ile 8 hizmetlinin Sedat ve Vedat Ergin kardeşler ile bunların adamları tarafından rehin alınmasıyla başladığı belirtildi.
       Ayaklanma sırasında, cezaevinde bulunan toplam 591 tutuklu ve hükümlüden yaklaşık 200'ünün Ergin kardeşlere yardımcı olduklarının tespit edildiği ifade edilen bilgi notunda, ziyaret için cezaevine gelen ve adı geçen elebaşıların yakını olduğu bildirilen Aysun Gülşen'in de Nuri ve Vedat Ergin'in yanında bulunduğunun anlaşıldığı vurgulandı. Notta, "Cezaevinde çok miktarda silah, mermi ve bir adet el bombasının bulunduğu, ayaklanmaya kalkışan tutuklularla yapılan temaslarda, halen Amasya, Trabzon ve Vezirköprü'de bulunan dört adamlarının Uşak Cezaevi'ne nakledilmesini talep ettikleri anlaşılmıştır" denildi.

       Operasyona ara verildi
       Adalet Bakanlığı'nca akşam saatlerinde yapılan açıklamada ise, isyancıların bir infaz koruma memuruyla bir hükümlüyü serbest bıraktıkları vurgulanırken, güvenlik güçlerinin operasyona saat 12.30'da başladığı dile getirildi. Bunun üzerine isyana katılanların bu sabah saat 08.00'de teslim olacaklarını bildirdikleri, bu yüzden operasyona ara verildiği ifade edilen açıklamada, "Olay sona ermediği takdirde operasyona devam edilecektir" görüşüne yer verildi.

Nuriş 'Uşak'ı haraca bağlamış

       Bakanlar Kurulu isyanı konuştu
       BARKIN ŞIK Ankara
       Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Bakanlar Kurulu'nda "Karagümrük Çetesi"nin cezaevini "karargah" olarak kullandığını belirtirken, "Uşak halkını haraca bağlamışlar" tespitinde bulundu.
       Kurulun dünkü toplantısında Uşak Cezaevi'ndeki duruma ilişkin brifing veren Bakan Türk, çetenin elebaşları Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin cezaevini "karargaha" dönüştürdüklerini kaydetti. Mevcut koğuş sistemiyle bu ve benzeri sorunların aşılamayacağını savunan Türk, "Çözüm F tipidir" dedi. Türk'ün birifingi sırasında Uşak Valisi de aranarak, son duruma ilişkin bilgi alındı.
       Türk, bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan inşaat halindeki beş F tipi cezaevi için bakanlığına bir an önce ödenek verimesini de istedi.