The Others Obama ve ‘koleksiyon’ gazete

Obama ve ‘koleksiyon’ gazete

10.11.2008 - 00:20 | Son Güncellenme:

4 Kasım’da ABD başkanlık seçimlerini kazanan Barack Obama’nın ‘tarihi zaferi’ ertesi gün ABD başta, dünyanın her tarafında gazete ve televizyonlarının, internet yayınlarının ilk haberiydi

Obama ve ‘koleksiyon’ gazete

Washington Post, New York Times gibi gazeteler ilk kez siyah bir liderin kazandığı 44. başkanlık seçimiyle ilgili özel baskı yaptılar.
Sonuçlar Türkiye saatiyle sabaha doğru ilan edildiği için, Obama’nın yarışı önde bitireceği gözükmesine karşın, baskı saatlerinin de zorlamasıyla Milliyet 5 Kasım sabahı oldukça temkinli bir dil kullanmayı tercih etmişti.
Birinci sayfada ABD başkanlık seçimine ayırılan yer üç sütundu. Televizyonlar saat 06’dan itibaren Obama’nın kazandığını ve Şikago konuşmasını vermeye başlayınca, Milliyet okurları o gün gazetenin manşetinde Obama yerine 6 sütun işlenen Hüseyin Üzmez’in fotoğrafını görmekten ‘mutsuz’ oldular.

Titizlik ve sonrası
Milliyet, 14 yaşındaki kız çocuğuna tacize rağmen mahkemece serbest bırakılan Üzmez’in tahliyesindeki çarpıklıkların üzerine olanca titizliğiyle giderken, Obama’nın seçimini ‘ikinci plan’a atar gibi bir izlenim verdi.
Ertesi gün de birinci sayfada ve iç sayfalarda çok geniş çalışılmış Obama haberlerini okuduk. Böyle zamanlarda, ‘deadline’ zorluklarını aşacak geniş zamanlı haber ve sayfa mizanpajıyla ‘koleksiyon’ gazete hazırlanmalıdır.