The Others Öğrencilerin meslek kaygısı

Öğrencilerin meslek kaygısı

01.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Öğrencilerin meslek kaygısı

Öğrencilerin meslek kaygısı

       ÜNİVERSİTE Giriş Sınavı'nda ter dökecek olan milyonlarca genç, hangi alandan sınava gireceğine çoktan karar verdi ve çalışmalarına hız kazandırdı. Gençlerin geleceğine yön verecek olan sınav ve okunulacak bölüm, hakettiği önemi bugüne kadar pek fazla görmedi. Ülkemizde genelde, 'kazara' bir fakülte kazanıldı ve meslek edinildi.
       'Gelişen teknoloji ve artan görsellik yeni iş sahaları ortaya çıkardı, ayrıca pek çok mesleğin de önemini artırdı' diyor Batılı uzmanlar ve bilgisayar ile ilgili her mesleğin prim yapacağını kaydediyorlar. Bilgi işlem uzmanlığı, grafikerlik, yazılım mühendisliği, otomasyon uzmanlığı, gen mühendisliği, kalite kontrol uzmanlığı, elektronik/bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği, organizatörlük, imajmaker'lık bu meslekler arasında yer alıyor.

       Uzmanlar, bireyin okuduğu bölümün hiçbir zaman yeterli olmadığını da vurguluyorlar. La Repubblica Gazetesi'nde yer alan bir açıklamasında, 'Öğrenmeyi öğrenmek'in öneminden bahseden İtalyan Eğitim Bakanı Luigi Berlinguer, "Bunun için de herkese eşit koşullarda rekabet ortamı sunmalıyız" diyor. Avrupadaki okulların çoğu, gelişen standartlara uyum ve fırsat eşitliği sağlamak için çalışıp, öğrencilerine üniversite seçenekleri sunarken Türkiye'de durum biraz farklı. Öğrencilerin seçme şansı pek yok, onlar seçilen olmak için uğraşıyorlar.



Yazarlar