The Others Okul menüsünü takip edin!

Okul menüsünü takip edin!

17.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hergün 2 - 3 porsiyon meyve ve sebze tüketen çocuk oranı çok düşük.

Okul menüsünü takip edin

Dilara Koçak


Servis otobüsü içinde sabahın çok erken saatlerinde yolculuğa başlayan çocuklar, yoğun ders programıyla baş etmeye çalışıyorlar. Sürekli bir sınav stresi içindeler. Bu kadar eziyet içinde iyi beslenmeyi ve sağlıklı bir yaşamı fazlasıyla hak ediyorlar.

Onlara bu imkânı sunmakta okullara çok büyük rol düşüyor. Anne babaların ise bu konuda takipçi olmaları önemli. Sabah ve öğle yemeğini okulda yiyen çocukların aileleri mutlaka okul mönüsünü takip etmeliler. Okullar, anne babaları da içlerine alarak sorumluluğu paylaşmalıdırlar. Okul mönüleri bir beslenme ve diyet uzmanı tarafından planlanmalıdır.

 
İyi beslenme eğitimi

Okulda başarı için ders saati ve eğitimci kadar beslenme de önemlidir. Okullar sadece eğitimin kalitesine odaklanırlarsa fiziksel, mental ve sosyal açıdan sağlıksız bir çocuktan hiçbir verim ve başarı elde edemezler. Çocuklar öğrenmek için sağlıklı olmalıdır ama önce nasıl sağlıklı olacaklarını da öğrenmelidir. Çocuklara okul çağından itibaren sağlıklı beslenme ve egzersiz konularında eğitim verilmeli ve çocukların iyi beslenmesine örnek ve destek olunmalıdır.

Çocuklar aşırı yemek yeme ve hareketsizlikle karşı karşıyalar. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre çocuklar ortalama altı saatini televizyon veya bilgisayar oyunu karşısında geçiriyor. 8 - 10 yaşındaki çocuklara bakıldığında günde ortalama beş saat 52 dakikayı bu şekilde harcıyor. Bunun dört saat 10 dakikası televizyon, bir saat 5 dakikası video oyunu, 37 dakikası ise bilgisayar kullanımı olarak sıralanıyor. Oysa her gün en az bir saat aktivite yapmaları gerekiyor ve iki saatten fazla televizyon izlememeleri önemli.

Human Environment Research laboratuarı şefi Frances Kuo ise dışarıda oyun oynayanların, evde video oynayanlara göre boy uzunluğunun daha farklı olduğunu bildiriyor. 1960’lı yıllarda haftada 27 saat çocuk programı yayınlanırken şu an Amerika’da sadece çocuklar için yayın yapan 14 kanal var.


Özendirme çalışması

Hergün 2 - 3 porsiyon meyve ve 2 - 3 porsiyon sebze tüketen çocuk oranı çok düşük. Haftanın yedi günü en az iki bardak süt veya yoğurt tüketen çocuk sayısı da az. Bu sebeple okullarda tabaklarda renk olması meyve ve sebzeye özendirme çalışmaları önemli.

Çocukların düzenli öğün tüketmeleri gerekiyor. Ana öğününde yemek yemeyen çocuk, daha yağlı ve şekerli atıştırmalara yöneliyor. Bu da bir sonraki ana öğünde dengesiz seçimlere sebep olabiliyor. Çocuklar izleyerek öğreniyor. Anne ve babalar unutmamalı ki birileri onları izliyor ve taklit ediyor. Bu sebeple hiç meyve sebze yemeyen bir annenin ısrarları tamamen boşuna.
Özellikle sebze tüketimi düşük olan çocuklarda lif ve çeşitli beslenme açısından salata barlar bir alternatif olabilir. Ancak yöntem olarak çok karışık ve soslu salatalar yerine sade ama çeşitli malzemelerden çocukların salatasını kendisinin yaratması daha doğru olur.

 

Ramazan’ın tadı tatlılar

Bütün günün açlığının ardından iftar yemeklerinin tatlıyla kapanması adettendir. Ramazan’a özel tatlımız bile var; Güllaç. Sağlıklı beslenme ilkeleri açısından değerlendirildiğinde Ramazan’a en uygun tatlı da bana göre zaten Güllaç. Çünkü sütlü bir tatlı, yaÇ içeriği düşük ve üzerine serpilen cevizler de besin kalitesi açısından son derece faydalı. Dikkat edilmesi gereken ise yediğiniz miktar, yediğiniz saat ve yeme sıklığınız.

Tatlı tüketimini her gün yerine haftada 2 - 3 kez ile sınırlamak da doğru olur. Bunun için de diğer günlerde tatlı yerine meyve veya kuru meyveler seçilebilir. Böylece daha az kalori daha çok vitamin, mineral ve lif alınmış olur.

Meyveli tatlılardan elma, armut, kabak, kuru incir veya kayısı, kaymak ilave etmeden ceviz eklenerek tercih edilmelidir. Bir kase sütlü tatlı veya güllaç enerji değeri olarak toplamda bir dilim ekmek, bir bardak süt ve bir meyveye eşittir. Tatlı yediğinizde yemekten sonra ara öğün hakkınızı bu şekilde tamamlamış olursunuz o yüzden sahurda tekrar bir meyve yemeye dikkat edilmeli. Üç bardaktan fazla süt obeziteyi tetikliyor

Okul çocuklarının 3 bardağa kadar süt tüketimi uygun ancak daha fazla tüketenlerde obezite riski gelişebiliyor. 1996 - 1999 yıllarında 9 -14 yaşlarında 12 bin 829 çocuk takip ediliyor. Üç bardak süt her gün yeterli faydayı sağlıyor ancak daha fazla tüketimi kalori fazlalığı sebebiyle kilo alımına sebep olabiliyor. İki bardağın altında olması da yetersiz tüketim olarak kabul ediliyor. Bu sebeple günlük 2 - 3 porsiyon süt öneriliyor.