17.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Dilara Koçak
Servis otobüsü içinde sabahın çok erken saatlerinde yolculuğa başlayan çocuklar, yoğun ders programıyla baş etmeye çalışıyorlar. Sürekli bir sınav stresi içindeler. Bu kadar eziyet içinde iyi beslenmeyi ve sağlıklı bir yaşamı fazlasıyla hak ediyorlar.
Onlara bu imkânı sunmakta okullara çok büyük rol düşüyor. Anne babaların ise bu konuda takipçi olmaları önemli. Sabah ve öğle yemeğini okulda yiyen çocukların aileleri mutlaka okul mönüsünü takip etmeliler. Okullar, anne babaları da içlerine alarak sorumluluğu paylaşmalıdırlar. Okul mönüleri bir beslenme ve diyet uzmanı tarafından planlanmalıdır.
Özendirme çalışması
Hergün 2 - 3 porsiyon meyve ve 2 - 3 porsiyon sebze tüketen çocuk oranı çok düşük. Haftanın yedi günü en az iki bardak süt veya yoğurt tüketen çocuk sayısı da az. Bu sebeple okullarda tabaklarda renk olması meyve ve sebzeye özendirme çalışmaları önemli.
Çocukların düzenli öğün tüketmeleri gerekiyor. Ana öğününde yemek yemeyen çocuk, daha yağlı ve şekerli atıştırmalara yöneliyor. Bu da bir sonraki ana öğünde dengesiz seçimlere sebep olabiliyor. Çocuklar izleyerek öğreniyor. Anne ve babalar unutmamalı ki birileri onları izliyor ve taklit ediyor. Bu sebeple hiç meyve sebze yemeyen bir annenin ısrarları tamamen boşuna.
Özellikle sebze tüketimi düşük olan çocuklarda lif ve çeşitli beslenme açısından salata barlar bir alternatif olabilir. Ancak yöntem olarak çok karışık ve soslu salatalar yerine sade ama çeşitli malzemelerden çocukların salatasını kendisinin yaratması daha doğru olur.
Ramazan’ın tadı tatlılar
Bütün günün açlığının ardından iftar yemeklerinin tatlıyla kapanması adettendir. Ramazan’a özel tatlımız bile var; Güllaç. Sağlıklı beslenme ilkeleri açısından değerlendirildiğinde Ramazan’a en uygun tatlı da bana göre zaten Güllaç. Çünkü sütlü bir tatlı, yaÇ içeriği düşük ve üzerine serpilen cevizler de besin kalitesi açısından son derece faydalı. Dikkat edilmesi gereken ise yediğiniz miktar, yediğiniz saat ve yeme sıklığınız.Okul çocuklarının 3 bardağa kadar süt tüketimi uygun ancak daha fazla tüketenlerde obezite riski gelişebiliyor. 1996 - 1999 yıllarında 9 -14 yaşlarında 12 bin 829 çocuk takip ediliyor. Üç bardak süt her gün yeterli faydayı sağlıyor ancak daha fazla tüketimi kalori fazlalığı sebebiyle kilo alımına sebep olabiliyor. İki bardağın altında olması da yetersiz tüketim olarak kabul ediliyor. Bu sebeple günlük 2 - 3 porsiyon süt öneriliyor.