The Others Okullara sınav şoku

Okullara sınav şoku

15.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Okullara sınav şoku

Okullara sınav şoku


Geçen yılki üniversite sınavlarında 386 lise sıfır çekti. Bu okulların hiçbir öğrencisi sınavda başarılı olamadı


Milli Eğitim Bakanlığı yüzlerce lisenin altyapısı hazırlanmadan "siyasi baskılar"la açıldığını itiraf ederken, üniversite giriş sınavı sonuçları da bu liselerin tam bir çoküş içinde olduğunu ortaya koydu. 1998 ÖSYS'ye 4 bin 566 liseden toplam 414 bin 511 öğrenci katılırken, 386 lise sınavlarda "sıfır" çekti. Bu lise öğrencilerinin hiçbiri, ön lisans, lisans ya da açıköğretim programlarından birine yerleşme hakkı kazanamadı.
1998 ÖSYS'ye Türkiye genelindeki çeşitli türdeki toplam 4 bin 566 liseden 414 bin 511 öğrenci katılırken, öğrencilerin 15 bin 832'si 2 yıllık ön lisans programlarına, 54 bin 413'ü 4 yıllık ön lisans programlarına, 13 bin 538'i de açıköğretim programlarına yerleşti. Sınavda özellikle fen liseleri, özel fen liseleri, resmi - özel anadolu liseleri en başarılı kurumlar olurken, imam hatip liseleri, kız meslek liseleri ve çok programlı liseler ise üniversiteye
öğrenci göndermede düşük başarılar gösterdi. Bu arada özellikle ilçe ve köylerde kurulu bulunan genel liselerin büyük çoğunluğu da başarısız oldu. Türkiye genelinde ise 4 bin 566 liseden 386'sı (yüzde 8.4), 2 yıllık ön lisans, 4 yıllık lisans ya da açıköğretim programlarından hiçbirine öğrenci gönderemedi. ÖYS sonuçları açısından bakıldığında ise başarısız liselerin sayısı daha da arttı. Türkiye genelindeki bin 63 lisedeki hiçbir öğrenci 4 yıllık lisans programlarını kazanamazken, 893 lise 4 yıllık lisans programlarına birer, 444 lise de yalnızca 2'şer öğrenci gönderebildi.
Sıfırcı liselerin en fazla bulunduğu il Konya oldu. Konya'da bulunan 165 liseden 26'sı 1998 ÖSYS sonucunda hiçbir programa öğrenci gönderemedi. Konya'yı sıfırcı 13'er lise ile İzmir, Trabzon ve Malatya izledi. Ankara ve İstanbul'dan da üniversitelere öğrenci gönderemeyen liseler çıktı. Ankara'daki
Atatürk Lisesi, Bala Lisesi, Keçiören Bağlum Lisesi, Şereflikoçhisar Çalören Lisesi, Haymana Oyaca Lisesi, Kalecik Çok Programlı Lisesi, Bala Kesikköprü Çok Programlı Lisesi, Altındağ Hacıbayram İmam Hatip Lisesi, Şereflikoçhisar Ticaret Meslek Lisesi, Kazan Efes Endüstri Meslek Lisesi, Elmadağ Kız Meslek Lisesi, Nallıhan Kız Meslek Lisesi, Bala Sağlık Meslek Lisesi'nden sınavlara giren 192 öğrenci, hiç bir programı kazanamadı. İstanbul'dan da Kağıthane Cengizhan Lisesi, Fatih İşitme Engelliler Çok Programlı Lisesi, Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi, Beyoğlu Ayşe Ege Kız Meslek Lisesi, Beykoz Kız Meslek Lisesi ve Beyoğlu Terzilik Meslek Lisesi de 1998 ÖSYS sonucunda üniversiteye öğrenci gönderemedi.
Amasya, Muğla, Bartın, Karabük ve Kilis ise sıfırcı lise bulunmayan iller olurken, Artvin, Giresun, Hakkari, Kars, Siirt, Sinop, Tekirdağ, Zonguldak, Ardahan, Iğdır ve Yalova'da ise birer sıfırcı lise çıktı.