The Others "Okuyamıyoruz, geri döneceğiz!"

"Okuyamıyoruz, geri döneceğiz!"

07.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

OSYM sınavını kazanarak üniversiteli olan 20 Çukurcalı genç, parasızlıktan okulu bırakma kararı aldı...

Okuyamıyoruz, geri döneceğiz




TÜRKİYE'nin en yoksul 50 ilçesi arasında yer alan ve bir dönem adı terör olaylarıyla birlikte anılan Hakkari'nin Çukurca ilçesinde yaşanan "eğitim mucizesi", bir "eğitim ayıbı"na dönüştü.
Çukurca Lisesi'ni bitirdikten sonra, üniversite sınavında tam bir milyon 123 bin aday arasından sıyrılarak üniversiteli olan 20 Çukurcalı genç, parasızlıktan öğrenimlerini yarıda bırakma kararı aldı. Öğrencilerden biri Van'daki üniversiteyi terkederek Çukurca'ya yerleşti, diğerleri dönüş hazırlığına başladı. Gençlere yardım yaptıklarını, ancak bunun yetersiz kaldığını söyleyen Hakkari Valisi Nihat Canpolat, başarılı gençlere sahip çıkılması için işadamlarına çağrıda bulundu.
Çukurca Lisesi son sınıfında okuyan 17 öğrenciyi, ÖSS sınavına hazırlamak için Valilik ve Kaymakamlık geçen yıl seferber oldu. Öğretmenler ücretsiz olarak öğrencilere kurs verdi. Kursa eski mezunlar da katıldı. Kaynak kitap bulmakta zorluk çekilince, emniyet müdürlüğü devreye girdi. Çevre illerden yüzlerce test kitabı bulundu ve iki aşamalı sınav sonunda toplam 20 Çukurcalı genç, bir milyon 359 bin adayın arasından sıyrılarak üniversiteli olmaya hak kazandı.
Dördü kız 19 genç yargıç, kaymakam, mühendis olmak için üniversiteyi okuyacakları kentlere yola çıktı. 14'ü Van 100'üncü Yıl Üniversitesi'ni 6'sı ise hiç görmedikleri büyük kentlerdeki üniversitelere kaydoldu.
"Fatih Turan (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi), Adem Şimşek (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi), Özlem Güzel (Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi), Özgür Güzel (KTÜ Rize Meslek Yüksekokulu), Servet Tunç, Murat Ertunç ve Müslüm Aydın, İsa Kaçmaz (100'üncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi), Serdar Parlak (Eğitim Fakültesi), Leyla Kapan (Fen Edebiyat Fakültesi), Zübeyde Akış ve Ayşegül Karakış (Adil Cevaz Meslek Yüksek Okulu -(MYO), Veysel Arslan. Şaban Derin (Ahlat MYO), Suphi Parlak, Serhat Doğan ve İsrafil Kanat( Van MYO), Hasan Saygı (Hakkari MYO), Mehmet Aktaş (Gevaş MYO.), Meknun Hatipoğlu (Erciş MYO).
İstanbul, Van, Trabzon, Adana ve Rize'de öğrenim görmek için üniversitelere kayıtlarını yaptıran gençler, harçlarının ilk taksitini yatırdılar. Ancak, önce kitap masrafları ardından barınacak yer sorunu başladı. Kiralar yüksekti, çoğu memur ve işsiz ailelerin çocukları olduğu için memleketlerinden yardım göremediler. Gençler, her zaman destek gördükleri Çukurca Kaymakamı Kadir Okatan ve Hakkari Valisi Nihat Canpolat'a başvurdular.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan, 20'şer milyon lira yardım aldılar ama bu yardım sorunu çözmeye yetmedi.
İlk olarak Şaban Derin kararını verdi. Van'daki Meslek Yüksek okulu'nda kaydını dondurdu ve Çukurca'ya geri döndü. Diğer 18 genç de geçen hafta sonunda topluca Çukurca'ya gelip, Kaymakam Kadir Okatan'a çıkıp, "Okuyamıyoruz, geri döneceğiz" dediler.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanan 23 yaşındaki Fatih Turan, yaşadıklarını anlatırken üzgündü:
"Üniversitelerin bulunduğu kentlerde yaşamın bu kadar zor olduğunu bilmiyorduk. Çünkü ilk kez Çukurca'dan çıktık. Sanki bir başka dünyaya gönderilmiştik. Ailelerimiz para gönderecek güce sahip değil. Ne yapacağımızı bilemiyoruz."
Gençler ortak yakınmalarının parasızlık ve umutsuzluk olduğunu belirterek şunları söylediler:
"Hepimizin babası çiftçi ya da memur. Terör nedeniyle hayvancılık ve çiftçilik yapılamayınca babalarımız işsiz kaldı. Üniversiteyi kazandık, kayıt yaptırdık, ancak şu an okuma şansımız yok. Devletimizin ya da özel kuruluşların bursları olmazsa okullarımızı bırakıp Çukurca'ya döneceğiz. Bizim durumumuzu gören Çukurcalı gençler, daha şimdiden karamsarlığa kapılıp, kurslara devam etmeme kararı aldılar".
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde okumak için bu kente giden 14 genç, terör nedeniyle bölgeye göç edenler nedeniyle kiraların çok yüksek olmasından yakındılar.
Hakkari Valisi Nihat Canpolat Türkiye'nin her köşesinden yardım beklediklerini bildirerek, "Durumu iyi olanlar, çocuklarımıza burs imkanı sağlasa, hepsi okuyup Türkiye'ye hizmet edecek. Duyarlı insanların bu sese kulak vermesi gerekir" dedi.

Terörden kalkınma mücadelesine

Hakkari'nin Çukurca ilçesi, terör olayları nedeniyle bir dönem dünyayla tüm bağlarını koparmıştı. İlçeye giriş çıkış yasaktı. Bugün, ilçe yeniden ayağa kalkıyor. Çukurca Kaymakamı Kadir Okatan, iki yıl öncesine kadar saat 16.00'da evlerine kapanan insanların şimdi huzur ortamında eğitime ve gelir getirici faaliyetlere büyük önem verdiğini vurguluyor. Ancak istatistikler bu ilçenin durumunu gözler önüne sermeye yetiyor. Çukurca, Türkiye'nin 910 ilçesi arasında en fakir ilçe sıralamasında 37'nci sırada. İlçe Gayri Safi Milli Hasıla'dan aldığı payla zenginlik sıralamasında 873'üncü sırada. Çukurca'nın bağlı olduğu il Hakkari ise 1990 -1996 yılları arasında kamu yatırım harcamalarından aldığı payla, 55'inci sırada bulunuyor. (Kaynak: Mustafa Sönmez-Bölgesel Eşitsizlik).

Yazarlar