The Others Ölüm İnşaat Aile Şirketi

Ölüm İnşaat Aile Şirketi

23.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ölüm İnşaat Aile Şirketi

Ölüm İnşaat Aile Şirketi


Yalova eski belediye başkanı bataklığa imara açtı, yeğeni bina yaptı, hepsi yıkıldı. Eski başkanın diğer yeğeni şimdiki başkanın yaptığı binlar da enkaz oldu


       Depremden ağır yara alan Yalova'da enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, hasarın bu derece ağır olmasına neden olan ihmaller ve vurdumduymazlıklar da bir bir ortaya çıkıyor.
       Belediye eski Başkanı Cengiz Koçal döneminde imara açılan bataklık alanda yeğeni Yalova Mimarlar Odası Başkanı Metin Koçal'ın diktiği binaların yerle bir olmasının tartışmaları sürerken, yine aynı ailenin mensubu olan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal'ın 1993'te yaptığı evlerin de yıkıldığı anlaşıldı.
       Yakup Koçal'ın yıkılan evlerinde sekiz kişi öldü 15 kişi yaralandı. Yakup Koçal, bu binaları yaparken, dayısı Cengiz Koçal Yalova Belediye Başkanı'ydı. Yakup Koçal, 1993'te evlerin kendisi tarafından yapıldığını kabul ederek, "Bu doğal bir afettir, üzgünüm" şeklinde konuştu.
       Endüstri mühendisi olan ve 18 Nisan seçimlerirde ANAP'tan Yalova Belediye Başkanı seçilen Yakup Koçal'ın 90'lı yılların başında babası Turan Koçal ile inşaat işleri yaptığı öğrenildi. O yıllarda Cumhuriyet Caddesi Torun Han'da büro tutarak inşaat işlerine başlayan baba - oğul Koçallar, ilk olarak Elmalık köyü yolu üzerinde, kendilerine dededen miras olarak kalan arsanın üzerine konut yapmaya başladı. Koçallar'ın her biri 18 daireli olarak yaptıkları iki bloktaki daireler 1993'te taksitle 90 milyon liraya alıcı buldu. O günlerde Yakup Koçal'dan daire alarak ev sahibi olmanın mutluluğunu yaşayanlar, hiç kuşkusuz bu konutların kendilerine mezar olacağını bilmiyorlardı.
       Deprem sırasında kocası ağır şekilde yaralanan, kendisi ve çocukları büyük bir şans eseri yara almadan kurtulan Ayşe Dikal (35), Yakup Koçal'a lanetler yağdırarak, "Bina yapımında incecik demirler kullanılmış, diğer malzeme de çok kalitesiz. Evi aldığımız günden bu yana duvarlar sürekli olarak un gibi dökülüyordu. Bakın koskoca Elmalık yolunda tamamen yıkılan bina sadece bizimki oldu" dedi. Yıkılan apartmanın sakinleri Yakup Koçal'ı mahkemeye vereceklerini söyledi.
       Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, 90'lı yıllarda bir süre inşaat işleriyle uğraştığını kabul ederek, "O binaları ortaklarımızla birlikte yaptık. Ama planını projesini ben hazırlamadım. Suçlular araştırılıp bulunur bu doğal bir afettir üzgünüm" şeklinde konuştu.

Vicdanım rahat

       Yalova eski Belediye Başkanı Cengiz Koçal da Miliyet'e yaptığı açıklamada Yalova'da kendi döneminde imara açılan arazi üzerinde yapılan ve depremde yıkılan binalarla ilgili bir sorumluluğu olmadığını iddia etti.
       Yalova'da üzerinde çok sayıda binanın yıkıldığı Hacı Murat ovasının imar planlarını 1986 - 89 arasında İller Bankası'na yaptırdıklarını belirten Koçal, "Daha sonra bu planlar Belediye Meclisi'nden hatırladığım kadarıyla oy birliğiyle ve hiç bir tartışma olmadan geçmiştir. Her yerden imar planıyla ilgili onaylar alınmıştır. Bu alanın bataklık olduğu söyleniyor. Zeminde görülen bir bataklık yoktu. Ama toprağın atında balçık zemin varsa onu bilemem" diye konuştu.
       Koçal, teknik şartlar yerine getirildikten sonra bataklığa bile çok rahat bina yapılabileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Bu binalar yapılırken zemin emniyet germelerinin yapılması gerekir. Bunların sorumluluğu da projeleri yapan mimarlara, fenni mesullere, müteahhitlere aittir. Bizim belediye olarak bunları denetleme yetkimiz yoktu. Sorumluluk varsa müteahhitlere aittir. Belediyede bunları Fen İşleri Daire Başkanı imzalar."
       Yalova'da yaklaşık 30 yıl müteahhitlik yaptığını, 200'e yakın konuta imza attığını ve bunların hiç birinin yıkılmadığını savunan Koçal, "10 yıl namusumla belediye başkanlığı yaptım. Kaçak yapılara karşı mücadele ettim. Vicdanım son derece rahat. Sistem depremden sonra bir günah keçisi arıyor ama asıl suçlu sistemin kendisidir" dedi.
       Koçal, müteahhit yeğeni Metin Koçal'a Hacı Murat ovasının imara açılmasını sağlayarak menfaat sağladığı iddiasının doğru olmadığını savunarak yeğeniyle 10 yıldır görüşmediklerini söyledi.

Değirmendere'nin Veli Göçer'i

Müteahhit Hüseyin Çelebi'nin Kocaeli'nin şirin tatil beldesi Değirmendere'de inşa ettiği yaklaşık 50 bina, tıpkı Veli Göçer'in Çınarcık'taki binaları gibi, inşaatta deniz kumu kullanıldığı için yerle bir oldu, çok sayıda vatandaş enkaz altında kaldı. Çelebi'nin kendi oturduğu binada ise bir çatlak bile meydana gelmedi.
       Çelebi'nin karton gibi yıkılan binalarının enkazından sağ çıkan Astsubay Metin Kapsız, "Bu adam onlarca insanın katili. Kendisi için sağlam bina yapmış. Mal sattığı insanları hiç düşünmemiş" dedi.
       Kapsız, Çelebi'nin inşaatta 14'lük demir yerine 12'lik kullandığını belirterek, "Çimentodan da çalmış. Yıkanmamış deniz kumu kullanmış. Çelebi'nin elinde ölen insanların kanları var. Mutlaka yakalanıp, hak ettiği en ağır cezaya çarptırılmalı" diye konuştu.
       Değirmendere'deki vatandaşlar Çelebi'yi yakaladıkları yerde linç edecekleri tehdidinde bulunurken, onlarca insanın ölümüne neden olmakla suçlanan müteahhitin Bursa'ya kaçtığı öğrenildi.
       Çelebi İnşaat'ın sahibi olan Hüseyin Çelebi, uzun yıllardır Gölcük'te yaşayan ve tanınan bir isim. Gölcük Tersane Komutanlığı'nda Bina Keşif Dizayn Müdürlüğü'nde ofis görevlisi olarak çalışan ve sivil memur olarak emekli olan Çelebi, ordu mensuplarının kurduğu kooperatiflerde idari görevlerde bulundu. Daha sonra kooperatif müteahhitliğine başlayan Çelebi, son altı yılda servetine servet kattı.
       Çelebi de Göçer gibi inşaatlarında yöntmeliklere aykırı oldu halde yıkanmamış deniz kumu kullandı. Tuzun asitik etkisi betonu yıpratıyor. Kurumuş tuz, suyla karışınca betonda boşluklar meydana geliyor. Bir sarsıntı anında bina karton gibi yıkılıyor.