The Others Öndeki arabayı takip et

Öndeki arabayı takip et

03.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Öndeki arabayı takip et

Öndeki arabayı takip et
3 Ocak 1999
Öndeki arabayı takip et

Burak GÖRAL

Marsilya'da Daniel adında pizza dağıtıcısı bir genç vardır. Bir gün bu işten sıkılır ve taksi şoförü olur. Çünkü hız yapmak onun için vazgeçilmez bir tutkudur. Ama onun en büyük hayali bir jet pilotu olmaktır. Sakin sakin kendi çapında işini yaparken Emilien adlı bir adama yardım eder. Emilien ehliyetsiz bir polistir ve bu konudaki eksiği yüzünden azılı Alman banka soyguncularını elinden kaçırır. Zaten macera arayan Daniel, çılgın polis Emilien'e yardımcı olunca hem polis tarafından hem de Alman banka soyguncuları tarafından aranan adam olur. Böylece Marsilya sokaklarında hızlı bir kaçıp kovalamaca oyunu da başlar. Daniel'in kız arkadaşı Liliy de ekibe katılınca ortalık karışır.
"Ronin"den sonra Fransa sokaklarının araba takip sahneleri için çok uygun yerler olduğunu biz de gördük. "Taxi"de de yine Fransa caddelerinde geçen bu tip sahneler var. Filmin yönetmeni Gerard Pires, 1970'lerin ikinci yarısında özellikle komedi filmleriyle dikkat çekmiş bir Fransız yönetmenken geçirdiği bir trafik kazası sonucu uzun süre sinemadan uzak kalmış. Bol arabalı ve kazalı bir film olan "Taxi" onun dönüş filmi. Çekilmesi bir hayli zor sayılabilecek bu film için tam 110 adet araba harcanmış. Daniel'in kullandığı sarı taksi içinse 6 tane taksi aracı kullanılmış. Filmdeki inanılmaz araba takip sahneleri tıpkı "Ronin"de olduğu gibi hiçbir hileye başvurulmadan gerçekleştirilmiş. Zaman zaman bu arabalar saatte 120 km hıza bile ulaşmışlar. Şehir içinde bu hızla birbirini takip eden arabaları çekmek gerçekten çok zor. Hatta çekimler sırasında yönetmen Pires'ın sakatlanmasıyla bir ara yönetmensiz kalan filmi başka bir yönetmen Gerard Krawczyk tamamlamış. Filmin senaryo yazarı ve yapımcısı Luc Besson o sıralarda "5. Güç"ün (The Fifth Elementh) çekimler sonrası işleriyle ilgilendiğinden yönetmenliği devralamamış.
Filmin kadrosu genellikle genç Fransız oyuncularından kurulu. Daniel'i oynayan Samy Naceri daha önce Luc Besson'un "Leon"unda da küçük bir rolde görünmüştü. Emilien'i canlandıran Frederich Diefenthal'i ise İstanbul Film Festivali'ni takip eden sinemaseverler "Yüzbaşı Conan"daki rolüyle tanıyacaklardır.
Kısa bir film olan "Taxi" (85 dakika), içerdiği aksiyon ve komedi unsurları sayesinde zevkle seyrediliyor.

Yazarlar