The Others Özdemir: Endişeye gerek yok

Özdemir: Endişeye gerek yok

05.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özdemir: Endişeye gerek yok

Özdemir: Endişeye gerek yok

       YEŞİLLER Partisi'nin iç politika sözcüsü Cem Özdemir, "Kürt sorununu çözmek için Avrupa inisiyatifi" kararını, yeni bir Sevr gibi algılamanın, yanlış olacağını ve bunun "Uluslararası Kürdistan Konferansı"na dönüşmeyeceğini söyledi.
       Özdemir, Milliyet'e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
       "Hükümetimiz, konuyu uluslararası platforma çekmek niyetinde değil. Biz bu işin Türkiye'ye karşı değil, Türkiye'yle birlikte çözülebileceğini biliyoruz. Sorun Türkiye'nin sınırları içinde demokratikleşme çerçevesinde, oy sandıklarında çözülebilir, yoksa dağda veya kışlada değil. Bunu Türk basını da yazıyor.
       Yerel yönetimleri güçlendirmek, okullarda resmi dil dışında ana dilin girmesi, üniversitelerde kürdoloji bölümü kurulması ve Kürt partilerine serbestlik gibi şeyler zaten Türkiye'de de tartışılıyor. Türkiye'deki Sevr endişesini Almanya ve Avrupa yeterince bilmiyor. Almanya şimdi neden kalkıp Türkiye'nin bölünmesini istesin? Almanya tam tersine Türkiye'nin iyiye gitmesini istiyor. Yeni hükümet AB üyeliği konusunda daha olumlu bir çizgi izliyor ve 1999'da AB dönem başkanlığında, adaylık konusunu olumlu bir açıdan ele alacak."

       Özdemir, Almanya açısından bakıldığında PKK'nın haraç toplaması, örgütten ayrılanları öldürmesi, Türk işyerlerine saldırması gibi olaylar nedeniyle Öcalan'ın "örgütün başı" olarak yargılanması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
       "Yargılayacak mahkeme, nerede, nasıl yargılanmalı diye tartışılıyor, ama sonuç itibarıyla Öcalan yargılanmalı. Hatta Türkiye idam cezasını kaldırıp, onu bağımsız yargı önünde yargılayabilir."
       Almanya'nın iade başvurusundan vazgeçmesi sebepleri arasında gelecek yıl yapılacak Vatandaşlık Yasası'ndaki reformun tehlikeye girme endişesinin de bulunduğunu belirten Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Zaten Türklerin çifte vatandaş olmasından endişe duyan Alman vatandaşları, şiddetin ve gösterilerin başlaması üzerine Türkiye'deki sorunun buraya taşınmasından daha da rahatsız olacak. Hem Alman halkının bu endişeye kapılmasını hem de çifte vatandaşlığın tehlikeye girmesini istemiyoruz. Ama bu, Öcalan cezasız kalmalıdır anlamına gelmez. Sıradan bir PKK'lı cezalandırılırken başkanını cezalandırmamak olmaz. Almanya'nın iadeden vazgeçmesi, şiddet örgütünün şantajına boyun eğdiği anlamına gelmez."

       Kendisini bazen aşırı dincilerin, bazen aşırı milliyetçilerin ve bazen de PKK'lıların tehdit ettiğini belirten anımsatan Özdemir, PKK yasağının kaldırılmasını isteyen Angelika Beer gibi Yeşil politikacıların görüşüne katılmadığını belirterek "PKK silahları tam bıraktı mı, rehin aldığı çocukları ailelerine geri gönderdi mi, haraç kesmeyi durdurdu mu, kendi örgütünden ayrılanları tehdit etmekten vazgeçti mi? Hayır. PKK artık savaşın bittiğini ve devam etmeyeceğini ilan etmeli, ancak o zaman her şey konuşulur. Ama PKK eski kafada devam ediyor" diye konuştu.