The Others Patriotlar bugün Türkiye'de

Patriotlar bugün Türkiye'de

20.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Patriotlar bugün Türkiye'de

Patriotlar bugün Türkiyede

       KUZEY Irak'taki gelişmeler nedeniyle Ankara'nın Washington'dan istediği Patriot füzesavar sisteminin bugün Türkiye'ye geleceği öğrenildi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç, Patriotların Irak'tan tehdit sürdüğü müddetçe Türkiye'de kalacağını açıkladı.
       Patriot füzesavar sistemi bataryasının bugün Türkiye'ye ulaşacağı ve Adana'daki İncirlik Üssü'nde konuşlandırılacağı bildirildi.
       Patriot savunma sistemlerinin konuşlandırılmasına ilişkin inceleme yapmak üzere bir Amerikan heyeti geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye geldi. Heyet, hafta başında değerlendirme çalışmalarını tamamladı. Bu değerlendirme çalışmasıyla birlikte, Türk askeri makamlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda, Amerikan yönetiminin Türkiye'ye bir adet batarya göndermeyi kararlaştırdığı öğrenildi. Bir bataryada 8 adet Patriot füzesi bulunuyor. ABD'nin Almanya'daki askeri üssünden gelecek olan bataryanın İncirlik Üssü'ne konuşlandırılacağı belirtildi.
       Saddam Hüseyin'in, Kuzey ve Güney Irak'ta uçuş yasağını tanımayacağı açıklamasının ardından İncirlik'ten kalkan Keşif Güç uçaklarıyla Irak savunması arasında yaşanan taciz olaylarında artış görülmesi üzerine, Ankara, Bağdat'ın İncirlik Üssü'nü hedef alabileceği kaygısıyla geçen hafta ABD'den Patriot savunma sistemi talebinde bulunmuştu.
       Ramazan Bayramı tatilini geçirmek üzere Erciyes Kayak Merkezi'ne giden Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç, A.A'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'ye konuşlandırılması planlanan Patriotların Körfez Savaşı sırasında da Türkiye'de bulunduğunu anımsattı.
       Patriotların füzelere karşı kullanılan gelişmiş bir silah olduğunu vurgulayan Kılıç, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu, Irak'ın da Türkiye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
       "Patriot füzeleri ile emniyet tedbiri alıyoruz. Olası bir saldırı karşısında en net tedbiri almak, uyanık olmak gerekir. En kötü plan, en iyi plansızlıktan daha iyidir. Patriotların kalış süreleri tehdide bağlı. Değerlendiriliyor. Tehdit ortadan kalktı mı gider, tehdit kaldı mı kalır."