The Others Pişkin Yürek'in intikamı!

Pişkin Yürek'in intikamı!

15.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pişkin Yürek'in intikamı!

Pişkin Yürekin intikamı


Seçim bölgesinde yüzde beş oyu zor alan Çiller, seçilemeyen adayları partisinden ihraca hazırlanıyor

Cengiz Kuşçuoğlu Ankara


DYP'de büyük kongre hesaplarına dayalı bazı il ve ilçe örgütlerinin feshine yönelik parti içi tartışmalar sürerken, bu kez de seçimlerde başarısız olan illerde eski milletvekillerinin ihracı gündeme geldi.
Muhalif olarak bilinen bazı milletvekillerinin "seçim döneminde parti aleyhine faaliyet gösterdikleri" gerekçesiyle Yüksek Haysiyet Divanı'na (YHD) verildikleri öğrenildi. Bu arada İzmir İl Yönetimi'nden sonra yine Başkanlık Divanı kararıyla görevden alınan İstanbul İl Başkanı Yalçın Akçadağ da, Tansu Çiller ve Mehmet Gölhan başta olmak üzere, GİK üyelerine noter aracılığıyla ihtar göndererek görevden alma kararının yasal olmadığını savundu.
Seçim faturasını eski milletvekillerine çıkarma uygulamasının ilkinin Yozgat eski Milletvekili Yusuf Bacanlı için gündeme getirildiği öğrenilirken, bu uygulamanın son olarak da Zonguldak eski Milletvekili Adnan Akın için devreye sokulduğu bildirildi. Akın ile birlikte eski il başkanı ve MKYK üyesi Mehmet Burhan Gül de Yüksek Haysiyet Divanı'na verildi.
DYP Kongresi'nde muhalefetin olası genel başkan adayları arasında ismi ön plana çıkan Bartın eski Milletvekili Köksal Toptan, "Her yerden bu tür haberler geliyor. Kongre hesaplarıyla hareket ediyorlar. Olan partiye oluyor. Bu arkadaşlarımız inançlı partililerdir. Onların partiden koparılmasına izin vermeyiz" dedi.
Çiller'in Yozgat ilk sıra adayı gösterdiği Ömer Asım Livaneli'nin seçilememesi nedeniyle faturayı Yusuf Bacanlı'ya kesen Çiller yönetimi, aynı zamanda Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi olan eski milletvekilini, Yüksek Haysiyet Divanı'na verdi. Ancak, Çiller yönetiminin Bacanlı konusunda hatalı davrandığı ortaya çıktı. Bacanlı'nın GİK üyesi olması nedeniyle ihraç istemiyle disipline verilebilmesi için GİK kararı olması gerekiyor. Bacanlı, Milliyet'in sorularını yanıtlarken, "Ben GİK üyesiyim. GİK'in çoğunluğunun desteğini almadan beni ihraç edemezler. Bizi susturamazlar. Yüksek Haysiyet Divanı'ndan çağrı aldım, yazılı ifademi verdim" dedi.
Genel Başkanlık tarafından geçtiğimiz hafta, "parti aleyhine konuşma ve faaliyette bulunduğu" gerekçesiyle Yüksek Haysiyet Divanı'na gönderilen Akın da, seçimlerdeki çalışmaları nedeniyle kazandıklarını belirtti. Akın, Gelikli, Kilimli, Muslu belediye başkanlarının Yüksek Haysiyet Divanı'na yazılı başvuruda bulunduğunu belirterek, "Ben bu dönem aday olmadım. Ama gücüm oranında partinin başarısı için çalıştım. Bunun en somut örneği bu üç belediye başkanımızının YDH'ya yaptıkları başvurudur" diye konuştu.

İstanbul kavgası

Bu arada 29 Nisan 1999 tarihinde Teşkilat Başkanı Mehmet Gölhan imzasıyla feshedildiği bildirilen İstanbul İl Yönetim Kurulu'na ilişkin tartışma da giderek büyüyor. Görevden alınan il başkanı Yalçın Akçadağ, Beyoğlu 6. Noterliği aracılığıyla Tansu Çiller ve öteki GİK üyelerine gönderdiği ihtarnamede, kendilerinin görevden alınarak yerlerine Süleyman Soylu başkanlığında yeni bir yönetim atanmasının yasaya ve parti tüzüğüne aykırı olduğunu öne sürdü.
Görevden alınmalarının Başkanlık Divanı kararıyla olduğunu anımsatan Akçadağ, yasanın ve parti tüzüğünün il yönetimlerini görevden almaya GİK'i yetkili kıldığını belirterek, "Yasanın ve tüzüğümüzün bu kesin ve açık hükümleri açıkça ihlal edilerek yapılan tasarruf ve mevcut yönetimin feshedilmesi işlemi bu sebeple ve evvelemirde yetkili organ tarafından yapılmamış olmakla yoklukla maluldur" dedi.


Yazarlar