The Others PKK'da panik yönetimi

PKK'da panik yönetimi

17.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

PKK'da panik yönetimi

PKKda panik yönetimi

       PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından örgütün silahlı eylem kanadı ARGK'nın dağ kadrolarında panik yaşanırken, örgüt içindeki farklı gruplarda da hareketlenmeler görülmeye başlandı.
       İstihbarat birimlerinin belirlemelerine göre örgüt içinde başını Öcalan'ın çektiği grup, "Urfalılar grubu" olarak nitelendirilirken, diğer gruplardan tepkiler gelmeye başladı. Öcalan'ın yanı sıra, kardeşi Osman Öcalan, yakın adamları Halil Ataç, Murat Karayılan, Kani Yılmaz, Numan Uçar, Abdurrahman Çadırcı, Osman Erdal ve Hasan Atmaca gibi isimler de Urfalılar grubu içinde yer alırken, grubun ve örgütün lideri Öcalan, diğer grup yöneticilerince "tasfiyeci" ve "infazcı" olarak tanımlanmaya başlandı.
       Bu grup içindeki Osman Öcalan'ın örgütün gelecekteki lideri olma çabası içinde olduğu saptanırken, Murat Karayılan ve Halil Ataç gibi örgüt içinde etkin rolü olan merkez komite üyeleri de Osman Öcalan'ı pasiflikle suçlamaya başladı. Urfalılar grubu içindeki cezaevleri genel sorumlularından Ferhan Güllü'ye bağlı grup ise Kani Yılmaz'a destek verirken, Osman Erdal ve Hasan Atmaca gibi ağırlıklı isimlerin, yeni liderin Murat Karayılan veya Halil Ataç'tan birisinin olması yönünde çalışma yapmaya başladıkları belirlendi. Ayrıca, Abdurrahman Çadırcı ve Numan Uçar, Osman Öcalan'a destek vermeye başladı.
       İstihbarat kaynakları, iki yıl boyunca göz hapsinde tutulan Osman Öcalan'ın, ağabeyinin tutuklanmasıyla örgüt içinde yakaladığı yeni fırsatı değerlendirme yönünde girişimlerinin olduğunu belirlerken, Öcalan'ın yakın çevresine PKK'nın yeni lideri olması halinde Marksist-Leninist çizgiyi tamamen terk edeceğini, başta ABD olmak üzere batılı ülkelerden mücadele için destek sağlamaya çalışacağını belirttiğini saptadı. Aynı zamanda, Osman Öcalan'ın örgüt içinde çarpık ilişkileri engellemek amacıyla evlilik yasağını kaldırmayı amaçladığı yönünde kadrolara mesaj verdiği saptandı.

       PKK saflarında Urfalılardan sonra en kuvvetli grup olarak bilinen Tuncelililer grubunun da yeniden hareketlenme içine girdiği belirlendi. Kuzey Irak ve Güneydoğu'da çalışmalarını yürüten istihbarat birimleri, başta Müslüm Durgun olmak üzere, merkez komite üyelerinden Cemile Kaytan, Metin Gürgöze, İbrahim Aydın'ın PKK lideri Öcalan tarafından etkisiz hale getirilmesinin ardından örgüt içinde sıkıntı yaşayan Tuncelililer grubu, Hamili Yıldırım, Orhan İlbay, Hıdır Yalçın, Yücel Halis gibi merkez komite üyeleriyle yeni hareket içine girdi. Mustafa Karasu, Rıza Altun, Engin Karaaslan ve Ali Haydar Kaytan'ın bu gruba destek verdiği saptandı.
       Örgüt içinde etkin rol alan Bingöllüler grubunun ise, Tuncelililer grubuyla yakın temas içine girdiği bildirildi. Bu grubun liderliğine soyunan Selim Çürükkaya'nın örgütten kaçmasının ardından Yıldırım Kaya, Sait Çürükkaya, Ayhan Çiftçi ve Faruk Bozkurt gibi yönetici isimlerin daha aktif çalışmaya başladığı belirlenirken Erzurumlu, Muşlu, Elazığlı ve Diyarbakırlı örgüt kadrolarının da Bingöl grubuna destek verdiği ortaya çıktı.