The Others PLAJ KİRLİLİĞİNE SURİYE VURGUSU

PLAJ KİRLİLİĞİNE SURİYE VURGUSU

02.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Murat Bezirci adlı okurumuz, milliyet.com.tr’de yayımlanan “En uzun kumsal Suriye’nin çöpüyle yok oluyor” başlıklı habere dikkat çekiyor:

PLAJ KİRLİLİĞİNE SURİYE VURGUSU

“Sahillerimiz çöplerle doluysa bir diyeceğim yok. Bu haberdir, hatta manşet olmalıdır. Ama muhabirleriniz meseleyi getirip Suriye’ye bağlamış. Haberin kaynağı nedir, belli değil. Bu bilgiler neye dayanarak yazılmış bilmiyoruz. Ama haberinizde aynen şöyle diyor: “RİO’dan sonra dünyanın en uzun ikinci kumsalı olarak kabul edilen 14 kilometrelik Hatay’ın Samandağ kumsalı, Suriye’den denize dökülen atıklar yüzünden çöplüğü andırıyor. Suriye’nin Lazkiye kentinden denize dökülen atıklar, güçlü akıntılarla Hatay’ın Samandağ ilçesindeki kumsala birkaç günde ulaşıyor. Samandağ kumsalı neredeyse çöplüğe dönüşüyor.” Bu sahil her zaman kirliydi. Bu kirlilik öyle sanıldığı gibi Suriye’den gelen çöplerle de olmadı. Gelin de piknik alanı olarak kullananların bıraktığı çöplere bir bakın. Kumsalın boydan boya poşet, pet şişeleri ve bebek bezleriyle dolu olduğunu söyleyen muhabirin bunları sadece Suriye’ye bağlaması hoş olmamış. Devletler arasında gerilim var diye halkları da birbirine düşürmek ayıptır. Bu haber niye daha önce haber olmadı da şimdi oluyor? Böyle gazetecilik mi olur?”

OMBUDSMAN’IN NOTU: Haberde sahilin kirliliği sadece Suriye üzerinden yorumlanmakla kalmamış, bölge halkının çevreye verdiği zarar da yok sayılmış. Haberin bazı internet sitelerinde yer alması üzerine açıklama yapan Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir’in “Kirlilik her sene üzerinde çalıştığımız bir sorun. Bu çöplerin yüzde 70’i Türkiye’nin farklı bölgelerinden geliyor” sözleri okurumuzun haklılığını ortaya koyuyor.