The Others Radyolar son moda: 'Nelize şıkıdım şıkıdım'

Radyolar son moda: 'Nelize şıkıdım şıkıdım'

07.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Radyolar son moda: 'Nelize şıkıdım şıkıdım'

Radyolar son moda: Nelize şıkıdım şıkıdım


Doğu ve Güneydoğu'da, televizyon ile radyolarda çalan Kürtçe parçalar, bölgede pop listelerini zorluyor


       Kürtçe yayınlara tanınan toleransın ardından Doğu, Güneydoğu'yla Bursa, Antalya ve İstanbul'da 20'ye yakın televizyon ve radyo Kürtçe şarkı, türkü ve pop müzik yayını yapmaya başladı.
       Antalya'da Şeker FM, Ağrı'da Onur FM, Patnos'ta Patnos FM, Bingöl'de FM - 12 ve Göl Radyosu, Bursa'da Radyo Miks, Diyarbakır'da Can TV - Radyo ve ART TV - ART Radyo, Şanlıurfa'da Radyo Karacadağ, Süper Radyo (Viranşehir), Tempo FM (Ceylanpınar), İstanbul'da Radyo Ekin, Çevre FM ve Mavi Radyo, Mardin'de Show FM, Tunceli'de Dost FM, Kürtçe pop ve türkülerin yanı sıra kürtçe ara taksim, Kürtçe uzun hava ve istek parçaları çalıyor.
       Bölgedeki radyo ve televizyonlardan yalnızca Kürtçe müzik yayını yapılırken, uydudan yayın yapan Dicle'nin Sesi Radyosu, haberler dahil yayınının tamamını Kürtçe yapıyor. TRT 3'ün üzerinden yayın yapan bir korsan radyoda ise haberlerin yanında Kürtçe programlara da yer veriliyor.

Radyocular ne diyor?

       Van'da yayın yapan Tuşba FM'in Müdürü Metin Aytürk, bir ara Kürtçe müzik yayını yaptıklarını belirterek, "Valilikten izin almamıza rağmen daha sonra RTÜK, üç gün kapatma cezası verdi. Cezadan sonra bu tür yayınlar yapmamaya başladık, ancak talep var" diye konuştu.
       Bursa'da yayın yapan Radyo Mix'in sahibi ve aynı zamanda CHP Osmangazi İlçe Başkanı olan Şükrü Er, radyoda zaman zaman Kürtçe şarkılar da yayınladıklarını belirterek, Kürtçe şarkı yayınlama ile İngilizce şarkı yayınlama arasında hiçbir fark olmadığını söyledi.

Ünlü Kürt türkücüler ve ençok satan kasetler

       Kuzey Irak'ta Tarkan'ın 'Oynama şıkıdım şıkıdım' şarkısı 'Nelize şıkıdım şıkıdım'a çevrilerek Kürtçe pop listelerinde bir numara olurken, radyolarda en çok istek alan ve kamuoyunun en çok tanıdığı Kürt türkücüler şunlar: "Şivan Perver (Almanya'da yaşıyor), Şorişvan, Kome Azadi, Nizamettin Ariç (Almanya'da yaşıyor), Gülistan, Şakiro ve Beşir Kaya."
       Kürtçe müzik piyasasında en çok satan sanatçıların başında Şivan Perver geliyor. Bunu sırasıyla Civan Haco, Brader, Koma Amed, Ömer İpek, Baran, Murat Bektaş, Dilşad, Emin Arbani, Diyar, Meme Haci, Mehemet Şexo ve Agıre Jiyan izliyor. Halk müziği dalında Perver yıllardır adından söz ettirirken hafif müzik alanında büyük ün yapan Ciwan Haco, Kürt müziğine farklı bir yorum getirdi. Türkçe pop parçalarını Kürtçeye çeviren Ömer İpek'in kasetleri de yok satıyor.

Sakık'tan süpriz ifade

Terör örgütünün sözde komutanlarından "Parmaksız Zeki" kod adlı Şemdin Sakık, Diyarbakır DGM'de ifade verdi.
       Kuzey Irak'ta düzenlenen bir operasyonda kardeşi Arif Sakık'la birlikte yakalanarak Türkiye'ye getirilen ve Diyarbakır 1. No'lu DGM'de yargılandıktan sonra idam cezasına çarptırılan Şemdin Sakık, dün saat 09.30 sıralarında, yoğun güvenlik önlemleri arasında DGM'ye getirildi. DGM Savcılığı'na çıkarılan ve yaklaşık 40 dakika ifadesi alınan Sakık, daha sonra Diyarbakır E tipi Cezaevi'ne gönderildi. Sakık'ın ifadesi konusunda herhangi bir açıklama yapılmazken, DGM'ye getirilişinin de ani olduğu belirtildi.