The Others Rekortmen Gürkan

Rekortmen Gürkan

17.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rekortmen Gürkan

Rekortmen Gürkan

8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yasa tasarısının görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nun birleşimlerini yöneten Meclis Başkan Vekili Uluç Gürkan, "mantıklı, tarafsız, tavizsiz, kibar" tutumuyla, Genel Kurul'a ve içtüzüğe hakimiyetiyle hangi partiden olursa olsun hem tüm milletvekillerinin hem de televizyonları başında görüşmeleri izleyenlerin takdirini topladı.
Gürkan'ın, RP'lilere de, kendi partisine mensup DSP'lilere de ve diğer milletvekillerine de aynı mesafede davranışı ve kimseyle tartışmaya girmemesi dikkat çekti. Salı günü saat 15.00'ten saat 01.30'a, çarşamba günü saat 10.00'dan 24.00'e, perşembe günü saat 14.00'ten cuma günü saat 13.00'e kadar sürekli olarak Genel Kurul'da bulunan Gürkan, aşırı yorgunluğuna rağmen tüm müdahalelerinde kibar, mesafeli ve hoşgörülü davrandı.
Genel Kurul salonunda yasak olmasına karşın sakız çiğneyen DYP'li Ömer Barutçu'yu, ismini açıklamadan, bir trafik kazasında kaybettiğimiz, Yılmaz Hocaoğlu'nun, "Ben bu salonda iki şeyi çiğnetmem. Bir içtüzüğü, bir de sakızı" sözünü anımsatarak uyaran Gürkan, cep telefonlarıyla konuşan milletvekillerini de, "Sayın milletvekilleri, görüşmeleri takip etmemiz çok zorlaşıyor. Lütfen cep telefonlarınızı kapatın" diye uyardı.
Milletvekillerinin birbirleriyle polemiğe girmesini "lütfen, rica ederim" gibi uyarılarla engelleyen Gürkan'ın uzun ve yorucu geçen görüşmelerin sonunda bile gülümsemesini ve kibarlığını kaybetmemesi milletvekillerini beğenisini topladı. Milletvekilleri kuliste birbirleriyle sohbetlerinde sık sık "İyi ki birleşimi Uluç Bey yönetiyor. Yoksa pazartesi gününe kadar buradan çıkamayız" görüşünü dile getirdi.
Milletvekillerinin kendilerine tanınan süre bittikten sonra da konuşmaya devam etmeleri alışkanlıktır. 5 dakikalık konuşmalar 10 dakikaya, 10 dakikalıkların da 15 - 17 dakikaya uzadığı bile görülür. Gürkan, görüşmelerin başından itibaren ek süre vermeme ve bu konuda kimseyle tartışmaya girmemeyi başarıyla uyguladı. Milletvekilinin süresi dolduğunda kapanan mikrofonu tekrar açmayan Gürkan, bu konudaki itirazlara da "Teşükkür ederim" diye karşılık verdi.

Yazarlar