The Others ‘Resmi tarih’ tarih olacak

‘Resmi tarih’ tarih olacak

21.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Resmi tarih’ tarih olacak

‘Resmi tarih’ tarih olacak


SERHAT OĞUZ İstanbul


       Balkan ülkeleri ‘tarihlerini’ yeniden yazıyor. Sabancı Üniversitesi’nin evsahipliğinde İstanbul’da bir araya gelecek 30’u aşkın tarih uzmanı ve eğitimci, Balkan ülkelerindeki ders kitaplarındaki yanlış, çelişkili ve düşmanca bilgilerden arındırılması için çalışma başlatacaklar.
       Çalışmanın ana gündemini Osmanlı ve Bizans mirasına çelişkili bakış sorunu oluşturacak. 21 - 23 Eylül tarihlerinde düzenlenecek toplantıya Türkiye dışında Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan, Slovenya, Yugoslavya, Romanya ve Hırvatistan katılacak.
       Toplantılarda, ‘Türkler ve Yunanlılar: Ortak bir tarihin iki çehresi’ ve ‘Balkan imparatorlukları: Ortak miras, farklı mirasçılar’ başlıklı iki ayrı atölye çalışması yapılacak.

       Tarihe yeni bir bakış
       Balkan ülkelerinin ders kitaplarında yer alan farklı yorumlar, ortak acılar, sevinçler ve gelenekleri içerecek bir yaklaşımla yeniden ele alınacak.
       Katılımcılardan Prof. Dr. Halil Berktay, çalışmanın sivil toplum girişimi olduğunu, sonuçların ders kitaplarına yansımasının uzun yıllar süreceğini belirtti.

       İşte birkaç çelişki
      
  • Yunan ders kitaplarında Bizans’a çok büyük yer ayrılıyor. Türk ders kitaplarında ise Bizans bir iki sayfada, çürümüşlüğü ve sonra İkinci Mehmed’in İstanbul’u alıp Bizans’ın varlığına son vermesiyle geçiyor.
  • 1912 - 1913 Balkan Savaşları’nı bütün ülkeler, ‘kahramanca nasıl savaştık’, ‘başkaları nasıl bizi arkadan kalleşçe vurdu’, taleplerimiz haklıydı’ diye anlatıyor.
  • Kıbrıs sorunu, Türk kitaplarında Türkler’in haklılığı, Yunan kitaplarında ise Rumların haklılığı olarak anlatılıyor.
  • Türk Kurtuluş Savaşı, Yunan ders kitaplarında Türk - Yunan savaşı olarak anılır. Örneğin; Yunan ordusunun geri çekilirken yaptıkları kitaplarda yer almıyor.