The Others Sağanak yağmur can aldı

Sağanak yağmur can aldı

05.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sağanak yağmur can aldı

Sağanak yağmur can aldı


       Türkiye'yi etkisi altında bulunduran sağanak yağış Sakarya ve Samsun'da iki can alırken, birçok ilde yüzlerce ev, işyeri, binlerce dönüm arazi su altında kaldı, köprüler yıkıldı, yollar kapandı.
       SAMSUN: Atakum ve Atakent beldelerinde çok sayıda ev ve işyeri su baskınına uğrarken, mahsur kalan 5 kadından biri boğuldu. Dün öğle saatlerinde başlayan şiddetli yağışla Çobanlı Deresi'nin taşması sonucunda, her iki beldede çok sayıda ev ve işyeri su baskınına uğradı, vatandaşlar mahsur kaldı. Mahsur kalanlardan Cumhuriyet Mahallesi Esin Sokak'ta oturan, Ayşe Yüksel (87) boğulurken polisler tarafından son anda sudan çıkarıldı. Yaşlı kadın, Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılırken yolda öldü. Esenevler Mahallesi Burcu ve Kanlıca sokaklarında oturan üç, Cumhuriyet Mahallesi Turunç Sokak'ta ise bir kadın, boğulmak üzereyken polis ve çevre sakinlerinin yardımlarıyla kurtarıldı.
       * SAKARYA: Kocaali ilçesine bağlı Kovukpelit köyünde, dere üzerindeki ağaçtan geçmek isteyen Fikri Taşkaya (34) sel sularına kapılarak kayboldu. Sakarya Nehri'nin kollarından Mudurnu Deresi, aşırı yağış nedeniyle taştı, D - 100 Karayolu'nda ulaşım bir saat süreyle yapılamadı. Şiddetli yağmur nedeniyle binlerce hektar tarım arazisi su altında kaldı.
       * BARTIN: Bartın Irmağı'nın taşması sonucu, su altında kalan Bartın Otobüs Terminali tahliye edildi. Birçok işyerini de su bastı. Belediye hoparlöründen olası sel felaketine karşı sürekli anonslar yapılarak uyarılarda bulunuldu. Sağanak yağmurla birlikte su seviyesinin yükselmesiyle Karabük Ovacuma Beldesi - Bartın karayolu 20. kilometresi, Bartın - Kozcağız Beldesi karayolu 5. kilometresi, Karabük'ün Safranbolu ilçesi - Bartın Potbaşı mevkii 6. kilometresi, Bartın - Arıt Beldesi karayolu kent merkezi girişi, Bartın'ın çevre yolu, merkez ilçeye bağlı Tabanözü ve Derbent köy yolları kapandı. Heyelan nedeniyle de Bartın - Amasra İlçesi Kuşdere mevkii ile Bartın - Apdipaşa beldesi karayollarında ulaşım yapılamıyor. Yağışlar nedeniyle meydana gelen heyelanlardan Alaplı ilçesi - Gümeli Beldesi Geçmişaltı mevkiindeki karayoluyla aynı bölgedeki Mollabey ve Yedigelli köylerinin ulaşımını sağlayan betonarme köprünün bir bölümü yıkıldı. İçişleri Bakanlığı ile Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'ne bağlı 15 kişilik arama kurtarma ekibi ilde hazır beklemeye başladı. Bartın Valiliği, ilk ve orta dereceli okulları bugün tatil etti. Evlerin zemin katını su basan ve mahsur kalan kişilere botlarla mum, su ve ekmek yardımı yapıldı. Bartın Belediye Başkanı Rıza Yaçınkaya, 5 - 11 Haziran arasında yapılması planlanan 18. Kültür Sanat ve Turizm Festivali'nin ilk üç gününü iptal ettiklerini söyledi.
       * KARABÜK: Safranbolu'nun Tayyipler ve Akkışla köylerinde ulaşımı sağlayan iki köprü, yağmur sularının yükselmesi nedeniyle çöktü. Yenice'nin Derebaşı Mahallesi Çakıllar mevkiinde de 9 ev heyelandan yıkıldı. Olası heyelana karşı 10 ev boşaltıldı. Kent merkezindeki bazı işyerleri de olası sel baskınına karşı tahliye edildi.
       * AKSARAY: Aksaray ve ilçelerinde etkili olan yağışlarda 45 bin dekar ekili tarım arazisi su altında kalırken, beş ev yıkıldı, 60 ev, bir cami, bir sağlık ocağıyla bir ilköğretimokulu hasar gördü.
       * GİRESUN: Dereli ilçesinde şiddetli yağmur sonucu meydana gelen iki ayrı heyelan nedeniyle Giresun - Şebinkarahisar karayolu ulaşıma kapandı. Yolun kapanması nedeniyle Şebinkarahisar'a giden araçlar Dereli ilçesinden geri dönerken, Şebinkarahisar'dan gelen çok sayıda araç da Tamdere mevkiinde bekletiliyor.
       * DÜZCE: Düzce - Kaynaşlı karayolu, sağanak yağış sonucu Bakacak mevkiinde yola kaya düşmesi sonucu, üç saat trafiğe kapandı. Kaynaşlı'nın Sarıçökök köyünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yaptırılan 98 prefabrike konutu su bastı.
       * KONYA: Çumra, Ereğli, Emirgazi ve Karapınar ilçelerinde yaklaşık 75 bin dekarlık ekili alanı su bastı. Ekili alanların yüzde 80'i hasar gördü.
       * ZONGULDAK: Alaplı - Gümeli yolunun Geçmişaltı mevkiinde yol sel suları altında kalırken, Mollabey - Dedigelli köyü arasındaki köprünün dolgu bölümü tahrip oldu. Çaycuma'ya bağlı Saltukova beldesindeyse Kokaksu deresinin taşması sonucu itfaiye binasıyla evlerin zemin katları su altında kaldı. Şehir merkezinde, Kilimli'ye ulaşımı sağlayan yol hasar gördü.