The Others Sağda "Jet" bloklaşma

Sağda "Jet" bloklaşma

31.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sağda "Jet" bloklaşma

Sağda Jet bloklaşma

       İRTİCAYA karşı seçim döneminde önlemler alınması konusunda Ankara'da sert rüzgarların estiği önceki gün Refayol dönemi ortakları da İstanbul'da yanyaya oturarak birlik görüntüsü sergilediler.
       FP ile bağlantılı Avrupa Milli Görüş Teşkilatı'nın (AMGT) geçen yıl Amsterdam'da gerçekleştirdiği genel kurul toplantısının da sponsorluğunu yapan Jet - Pa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz'ün organize ettiği Siirtliler Gecesi'nde gerçekleşen buluşma, seçim öncesi ittifak - bloklaşma arayışlarını tekrar gündeme taşıdı. FP, DYP ve BBP'nin çizdiği ortaklık tablosunun arkasında, "28 Şubat kararlarına karşı güçbirliği" mesajı verme amacı bulunduğu belirtildi. Diğer yandan gece, bu partilerin tarikat seçmeni üzerinde sürdürdüğü rekabetin sahnelendiği bir platform oldu.
       Gecede yanyana oturan Ahmet Özal, FP Genel Başkanı Recai Kutan, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve İstanbul Büyükşehir eski Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, temelleri geçen yıl Otağtepe'de atılan "28 Şubat'a karşı demokrasi cephesi" görüntüsünü de tekrar gündeme taşıdılar.

       Çiller'in, 1995 seçimleri öncesinde ANAP'la ittifak yaptığında sert bir dille eleştirdiği BBP'nin Genel Başkanı Yazıcıoğlu ile yan yana geçirdiği gece, tarikatlara en yakın mesajları vermeye özen gösteren bu partinin DYP çatısı altında seçime girmek istediği yorumlarına neden oldu. Ancak, seçime tek başına girmesi halinde yüzde 10'luk Türkiye barajını aşması olanaksız görülen BBP'nin DYP ile ittifak aradığı haberleri, taraflarca doğrulanmadı.
       DYP milletvekilleriyle her zaman görüştüklerini, ancak iki partinin arasında ittifaka yönelik resmi hiçbir görüşme yapılmadığını kaydeden BBP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kavuncu ise şu açıklamayı yaptı:
       "Eğer sağda bir birlik arayışı başlarsa bizim tavrımız çok açık, bunun dışında kalmayız. Bütün sağ partiler bir torbada, BBP bunun dışında kalmaz. BBP bir kere daha örtülü bir ittifak yaparsa kapanacak. BBP yalnızca sağda birlik olursa böyle bir fedakarlığa girer."

       Siirtliler Grubu'nun gecesindeki görüntüden, sağ partilerin tarikat seçmeni üzerindeki rekabetine ilişkin sonuçlar da çıkarıldı. ANAP'ın tarikat desteğini göreceli olarak yitirdiği belirtilirken, rekabetin FP ile DYP arasında yoğunlaştığı vurgulandı.
       Genel eğilim olarak Nakşibendi tarikatına yakın olanların FP'ye, Nur cemaati taraftarlarının da DYP'ye yöneldiklerine dikkat çekildi. Nakşi grupların, FP'nin önderliğinde BBP, YDP ve DP'nin katılımıyla "muhafazakar cephe" oluşturulmasını istediği öne sürüldü.
       8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ı Malatya'dan aday yapma planının bu tarikata da mesaj vermeyi içerdiği belirtilen Çiller'in, Nur cemaatine büyük önem verdiği vurgulandı. Bu gruptan Süleymancılar'ın önderi olarak bilinen Kemal Kaçar'la iftar sofrasında kameralara poz veren Çiller'in, Arif Ahmet Denizolgun'u da Antalya'dan aday yapmaya çalıştığı dile getirildi.

       DYP Genel Sekreteri Nurhan Tekinel, "aşırı dinci olmayan tarikat çevrelerinde partisine karşı büyük ilgi olduğunu" söyledi.
       DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci de, "muhafazakar kesimlerden DYP'ye büyük bir yöneliş olduğunu" savunarak, "Önümüzdeki günlerde yine katılımlar olacak. FP'den, ANAP'tan her düzeyde katılım olacak" diye konuştu.

       Efe ERDEM - İSTANBUL

       "SİİRTLİLER Grubu"nca önceki akşam Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen "Tüm Türkiye el ele, Doğu hayat bulacak, Türkiye kalkınacak" gecesi, siyasi gösteriye dönüştü. Televizyon kanallarından canlı yayınlanan ve JET - PA şov yaşanan gece için bir milyon mark (yaklaşık 200 milyon lira) harcandığı açıklandı.
       Geceye DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, FP Genel Başkanı Recai Kutan, BBP Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kul, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tayyip Erdoğan, Ahmet Özal, çeşitli partilerin milletvekilleri ve yaklaşık 10 bin Siirtli katıldı.
       İlk konuşmacı olarak çağrılan Kutan, doğu ve batı arasındaki gelir dağılımına değindi. Siirt'in gelişmesi için Siirt'ten Türki Cumhuriyetleri'ne ulaşan otoyol yapılmasını savunan Kutan, "Bugün İzmir bölgesinde nüfus başına düşen milli gelir 7 bin dolarken, Doğu ve Güneydoğu'da bu rakam 700 dolardır. Arada 10 misli fark var. Bu elbette Güneydoğu'nun kaderi değildir, mutlaka değiştirilecektir" diye konuştu.
       Kutan'ın ardından "Başbakan Çiller" sloganlarıyla kürsüye çıkan Çiller, tam demokrasi mücadelesinde olduklarını savunarak, "Batı'da demokrasi oluyorsa, doğuda da olsun istiyoruz. Buradan bütün Türkiye'ye haykırıyoruz, devletin milleti değil, milletin devletini arıyoruz. Doğu'nun kurtuluşu tektir, o da yörenin insanıdır" dedi. Çiller, Doğu için verilen teşviklerin geri dönmediğini savunarak, "Şeffaf bir demokrasi de özel sektörün önünü açmalı, Fadıl Başkan gibilerin önünü açmalıdır. İşte, bugün bu yeni yolu birlikte kutluyoruz. Tüm dünyaya haykırıyorum. Türkiye'yi bölmek mümkün değildir" diye konuştu.
       Organizatörlerin uyarılarına rağmen konuşması sık sık ıslıkla kesilen ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım, "GAP, sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun da kaderini değiştirecek. 3 milyon 800 bin kişiye iş, 27 milyon kilovat saat elektrik, 1 millyon 700 bin hektar alanın sulanması demektir. Bu doğunun kaderinin değişmesi demektir" dedi.
       Konuşmasına başlarken ıslıklanan CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kul, "Size katılıyorum. Ama İstanbul'da her 10 insandan dokuzu 'ben İstanbulluyum' diyemiyor. Bu insanlar, doğum yerlerini, memleketlerini terkedip gelmişlerse, oradaki yoksulluktan dolayı gelmişler. Sorunlarınız çözülemiyorsa, bu tepkiyi göstermekte haklısınız" sözleri üzerine ıslıklar alkışa döndü.
       JET - PA Siirt Spor Kulübü'nde yer alan eski gol kralı Tanju Çolak ve ünlü futbolcu Sergen de, doğuya giderken korktuklarını ancak, gidip gördükten sonra korkacak bir şey olmadığını gördüklerini, korkunun yerini sporun aldığını söylediler.
       Kutan, Çiller, Yazıcıoğlu, Yıldırım ve Gül'ün sırayla kürsüden yaptığı konuşmalardan sonra, protokolde oturan İstanbul Büyükşehir eski Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'a da söz verildi. Kutan, Çiller, Yazıcıoğlu ve diğer siyasi parti temsilcilerin önünde sandalyeye çıkarak konuşan Erdoğan'ın konuşması sık sık "Başbakan Erdoğan" sloganıyla kesildi. Erdoğan, "Şiir gibi bir şarkı" olarak niteleyerek "Beraber yürüdük biz bu yollarda. Beraber ıslandık, biz bu yağmurda. Şimdi dinlediğim bütün şarkılar, bana seni hatırlatıyor" diyerek şarkı söyledi.
       Konuşmaların ardından, çok sayıda ünlü sanatçının katıldığı konser verildi.

       Efe ERDEM

       * Salonun kırmızı beyaz balonlar ve dev Türk bayraklarıyla süslenmesi dikkat çekti.
       * Sağ parti temsilcilerinin ağırlıklı olduğu gecede, konuşmalar sırasında DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve FP Genel Başkanı Recai Kutan alkışlanırken, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kul ıslıklandı. Islıklı pretesto sırasında "Bu protestonuzda haklısınız" diyerek, doğunun geri kalmışlığına tepki gösteren Kul, daha sonra alkışlanmaya başlandı.
       * İlk konuşmayı Recai Kutan'ın yaptığı gecede, sırayla Tansu Çiller, Salih Yıldırım, Muhsin Yazıcıoğlu, Mustafa Kul, Mehmet Gül'de kürsüye çıktı. İstek üzerine, İstanbul eski Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan da, liderlerin önünde sandalye üzerinde konuşma yaptı. İstanbul Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın konuşma yapmaması dikkat çekti.
       * FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın da bulunduğu gecede, Erdoğan "Başbakan Tayyip" sloganıyla alkışlandı. Daha önce okuduğu bir şiir nedeniyle Diyarbakır DGM tarafından ceza alan Erdoğan, önceki gece de kendi deyimiyle "Şiir gibi şarkı" okudu.
       * Geceye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da davet edildiği ancak, yoğun programları nedeniyle gelemedikleri, temsilcilerini veya mesaj gönderdikleri duyuruldu.
       * Gecede, en çok alkışı salonda omuzlarda gezdirilen JET - PA Holding sahibi Fadıl Akgündüz aldı. "Ne Sabancı, Ne Koç, en büyük JET - PA" sloganı atıldı.
       * JET - PA'nın 2000 yılında Doğu ve Güneydoğu'da bulunan altı ilde yıllık bir milyon üretim kapasiteli Proton Otomobil fabrikası kuracağı ve bunun bölge halkına istihdam oluşturacağının söylenmesi, tribünlerde büyük coşku yarattı.
       * Kadın erkek ayırımının yapılmadığı tribünlerde, kadınların bir kısmının türbanlı, bir kısmının da dekolte kıyafetli olması dikkat çekti.
       Kafalarına "Azer bülbül" bandı takanlar, Ferdi Tayfur tişörtü giyen ve Cengiz Kurtoğlu posteri taşıyanlar ilginç görüntü oluşturdu.