The Others Saraydaki denetim devam ediyor

Saraydaki denetim devam ediyor

07.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Saraydaki denetim devam ediyor

Saraydaki denetim devam ediyor


Demet Eyi


       TBMM YÖK ve Üniversiteleri Araştırma Komisyonu, çalışmalarını Dolmabahçe Sarayı'nda sürdürüyor. YÖK, İstanbul Üniversitesi Rektörü ve üniversite giriş sınavları ile ilgili ileri sürülen yolsuzluk ve usulsüzlüklerin araştırılması için oluşturulan komisyonun çalışmaları kapsamında Prof. Dr. Tayfun Akgüner, Prof. Dr. Şükrü Ersoy (İ.Ü. Müh. Fak.), Prof. Dr. Eser Karakaş (Bahçeşehir Üniv.), Prof. Dr. Nedim Yüksel (Trakya Üniv.) Öğretim Elemanları Sendikası İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere (İ.Ü.) ve bir televizyon kanalında yaptığı konuşmadan dolayı 1 yıl üniversiteden uzaklaştırma cezası alan Veteriner Fakültesi öğrencisi Ali Battal dinlendi.
       Prof. Dr. Akgüner, komisyon üyelerinin kendisine yönetimle ilgili aksayan konularda birtakım sorular sorduğunu, kendisinin de bildiği kadarıyla bu sorulara yanıt verdiğini söyledi. İÜ Mühendislik Fakültesi eski Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da komisyonun daveti üzerine geldiğini belirterek, açıklama yapmaktan kaçındı.
       Komisyon Başkanı MHP Elazığ Milletvekili Mustafa Gül, üniversitelerle ilgili daha önce flu olan görüntünün netleşmeye başladığını kaydetti. Gül, ellerinde Marmara Üniversitesi Rektörlüğü seçimleriyle ilgili tutanaklar olduğunu belirterek, "Bu tutanaklarda öğretim üyesi olmadığı halde oy kullananlar var. Bunların hepsi araştırılacak" şeklinde konuştu. Gül, belgelerden ciddi olanların gerekirse yargıya intikal ettirilebileceğini vurguladı. Gül, şöyle devam etti: "Gelen bilgiler doyurucu. Önümüzdeki haftadan itibaren Ankara'da üniversite rektörleriyle de görüşeceğiz."
       Komisyonun gündem dışı görüşlerine başvurduğu İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi son sınıf öğrencisi Ali Battal, bir televizyon kanalında (18 Ekim 1999) Veteriner ve Mühendislik fakülteleri binalarının depremden hasar gördüğüne dair raporları okuduğu ve bu programda Prof. Dr. Toktamış Ateş'in yazdığı bir yazıdan alıntı yaptığı için üniversiteden 1 yıl uzaklaştırıldığını belirterek, komisyonda da bu konuda gelen soruları yanıtladığını söyledi.
       İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtığını kaydeden Battal, çıkacak eğer kendi lehinde bir karar çıkarsa, yönetim aleyhinde maddi ve manevi tazminat davası açacağını sözlerine ekledi.

Dinlemeye devam

       Başkan Mustafa Gül'ün (MHP) yanı sıra, milletvekillerinden Bozkurt Reşat Öztürk (MHP), Ayşe Gürocak (DSP), Masum Türker (DSP), Salih Yıldırım (ANAP), Azmi Ateş (FP) ve İrfan Gündüz'ün (FP) hazır bulunduğu komisyon; bugün de Yavuz Tunç (İÜ), Hüseyin Çavuşoğlu (İÜ), Prof. Dr. Hamit Fişek, Güzin Kayhan (İÜ), Prof. Dr. Mesut Parlak (İÜ), Prof. Dr. Şefik Dursun, Dr. Levent Ertuğrul (İÜ) ve Prof. Dr. Nur Serter'i (İÜ) dinleyecek.