The Others "Savaşa değil, eğitime bütçe"

"Savaşa değil, eğitime bütçe"

09.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Savaşa değil, eğitime bütçe"

Savaşa değil, eğitime bütçe

       DÜNYADA savunmaya yılda 781 milyar dolar harcanırken, yılda sadece 7 milyar doların ayrılmasıyla 10 yılda dünyadaki eğitim sorunun çözüleceği belirtildi.
       Her yıl belirlenen bir konu üzerinde rapor hazırlayan ve çözüm önerileri getiren UNICEF'in bu yılın konusu olan "eğitim" ile ilgili olarak hazırladığı "Dünya Çocuklarının Durumu Raporu - 1999" dün Hilton Oteli'nde düzenlenen ve Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uuğbay'ın da katıldığı bir toplantıyla tanıtıldı. Multivizyon gösterisinin de sunulduğu toplantıda, ABD'de yılda 7 milyar doların kozmetik ürünlerine harcandığı, Avrupa'da da, dondurma giderlerine ayrılan paranın 7 milyar dolara ulaştığı vurgulandı. Dünyada 781 milyar doların savunma giderlerine harcandığının belirtildiği raporda, yılda sadece 7 milyar dolar ayrılarak, 10 yılda dünyanın eğitim sorunlarının çözüleceği dile
       getirildi.

       Üçüncü dünya ülkelerinin çocuklarının sorunlarının ifade edildiği multivizyon gösterisinden oldukça etkilenen Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, çocukların dünyaya gelmek için dilekçe vermediğini, ailelerin sağlık ve aile planlaması konusunda bilgisizliğinin buna sebep olduğunu kaydetti. Uluğbay, eğitimin bir insanlık borcu olduğunu söyleyerek, "Uygulamaya koyduğumuz 8 yıllık kesintisiz eğitim ile 1 milyon 350 bin ortaokul çağında olup da okula gitmeyen çocuk eğitime başladı. Bu sayının 785 bini kız çocuklarından oluşuyor" dedi.
       8 yılı 3 yıl uyguladıktan sonra, 11 yıllık eğitimi uygulamaya koyacaklarını hatırlatan Uluğbay, "8 yıla sağlanan kaynak yıl sonuna doğru 280 trilyon liraya ulaşacak. Başlangıçta tepki çekti ama tapudan, lotodan, totodan şakır şakır eğitime katkı akıyor" diye konuştu.

       UNICEF Türkiye Temsilcisi Vekili Akif Saatçioğlu, dünyada eğitim hakkından yoksun 900 milyon insanın olduğuna dikkati çekerek, gelişmekte olan ülkelerde 73 milyonu kız çocuğu olmak üzere, 130 milyon insanın temel eğitimden yoksun olduğunu bildirdi. Eğitim hakkı yoksunluğunun, demokrasi ve barışa zarar verdiğini belirten Saatçioğlu, gelişmiş ülkelerdeki kozmetik yatırımlarının eğitime aktarılması durumunda tüm çocukların eğitime ulaşacağını kaydetti.
       UNICEF Türkiye Milli Komitesi Başkanı İhsan Doğramacı da, gelişmekte olan ülkelerdeki ilköğretim çağındaki 625 milyon çocuğun 495 milyonunun okula gittiğini belirterek, "2000'de dünyada okur - yazar olmayan nüfus 1 milyara ulaşacak" dedi.

       Türkiye'de enerji darboğazı tartışmaları yaşanırken, toplantıda elektrik kesintisinin yaşanması Doğramacı'ya zor anlar yaşattı. Yazısını okumakta ve sesini duyurmakta zorluk çeken Doğramacı, bir ara kameraların ışığından da yardım istedi. Tanıtım toplantısında, Erzurum'un Uzundere Köyü'ndeki Açık İlköğretim Merkezi'ne devam eden Ayşe Demir ve Ankara Çıraklık Eğitim Merkezi'nde okuyan İsmail Balcı da sorunlarını ve taleplerini anlattılar.