The Others Seçmen sandığa hücum etti

Seçmen sandığa hücum etti

19.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Seçmen sandığa hücum etti

Seçmen sandığa hücum etti


Seçimlere katılım beklenenden de yüksek oldu; gün yarılanmadan oy kullanan seçmen oranı yüzde 60'a ulaştı

Haber Merkezi


"18 Nisan Seçimleri" dün bütün yurtta tahminlerin ötesinde yüksek bir katılım ile yapıldı. 37 milyon 451 bin 356 seçmen, 208 bin 596 sandık bölgesinde kurulan 778 bin 108 sandıkta milletvekilliği, büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi, il genel meclis üyeliği ve muhtarlık için oy kullanırken sandık başında izdiham yaşanmasına neden oldu.
Sandık kurulu başkanları, bu seçime katılım oranının rekor seviyede gerçekleşebileceğini, ilk kez böyle bir yığılmaya tanık olduklarını dile getirdi. Sandık kurulu yetkilileri, 07.00 - 11.30 saatleri arasında listede kayıtlı seçmenlerin ortalama yüzde 60'ının oyunu kullandığını bildirdi.
Doğu illerinde 06.00 - 15.00, batı illerinde 07.00 - 16.00 saatleri arasındaki oy verme işlemi, Türkiye genelinde olaysız geçti. İki seçimin bir arada yapılmasının oy verme işlemini uzatacağı, bazı seçmenlerin oy kullanamayacağı yolundaki değerlendirmeler, vatandaşların sabahın erken saatlerinde sandık başlarında yığılmasına yol açtı.
Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyük kentlerde bir sandıkta oy kullanacak seçmenlerin büyük bölümünün oy kullanma saatinde sandık başına gelmesi, yığılmaya neden oldu. Yetkililer, özellikle muhtarlık yarışına olağanüstü ilgi olduğunu, bir mahalle için aday sayısının 20'ye kadar yükselebildiğini belirterek demokratik katılım açısından olumlu olan bu durumun da izdihama etken olduğunu söyledi.
Özellikle büyük şehirlerde oy kullanma saatinden önce oluşan ve saat 11.00'e kadar süren izdiham, sandık kurullarının titiz çalışması ve oy kullanma işleminin, tahmin edilenden daha kısa sürede tamamlanması üzerine ortadan kalktı.

Oydan sonra piknik

Yetkililer, oy kullanma sürelerinin sona erdiği 15.00 ve 16.00'da sandık başında kuyruk bekleyen olmadığını açıkladı. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerde sabah erken saatlerde oyunu kullanan vatandaşlar şehir dışına piknik yapmaya gitti.
Erzurum'da DYP'liler 155 Polis İmdat'ı arayarak FP ve MHP'lilerin yakasında rozetle oy kullandığını ihbar etti ve önlem alınmasını istedi. Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri, Seçim Kurulu Başkanı'yla yaptığı telefon görüşmesinden sonra parti rozetiyle oy kullanmanın yasak olduğunu öğrenince yakasında rozetle oy kullanmak isteyene izin verilmedi.

100 bin kişi görev aldı

Olağanüstü Hal Bölge Valisi Aydın Arslan, parlamenter demokratik düzende seçimin büyük önemi olduğunu, bölgede huzurlu bir seçim yapıldığını belirterek alınan tedbirlerin seçim öncesi, seçimde ve sorasında hayata geçirildiğini ifade etti.
Arslan, 11 il 78 ilçe 185 beldede seçim ile ilgili bir problem yaşanmadığını belirterek "Seçimlerde 100 bin kişi görev aldı" dedi. Bazı uzak yerleşim birimlerinden sandıkların helikopterle getirileceğini belirten Arslan, havanın kararması halinde bazı sandıkların ertesi gün merkeze ulaştırılacağını sözlerine ekledi.


Yazarlar