The Others Seks, para ve röntgencilik

Seks, para ve röntgencilik

15.09.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Seks, para ve röntgencilik

Seks, para ve röntgencilik

Seks, para ve röntgencilik

Bu yıla "Gerçek TV" (Real TV) damgasını vurdu. 60 ülkede yayın yapan 500 TV ile ilgili araştırma yapan NOTA (Antende Ne Yenilik Var *) 1999 ve 2000 yıllarını "Reality TV" patlaması olarak değerlendirdi. Yılın iki sloganı vardı; "Laboratuvar fareleri" ve "Çağdaş Indiana Jonesölar...
"Gerçeğin soap operaları" olarak da nitelenen bu formatta, kapalı mekanlarda, bilinmeyen insanlar TV’lerin yeni yıldızları oldular. "Büyük Birader" bunların içinde en iyi izlenme oranlarını yakalayan ve bu akımın öncülüğünü yapan yarışma oldu. İzleyici bu yarışmalara katılanları kimi zaman laboratuvar faresi gibi (mesela "Biri Bizi Gözetliyoröda) ya da yeni "Indiana Jonesölar ("Survivor" örneği) gibi izlediler.

Gerçek hayatlar dizileri
NOTA’ya göre bu formatın bir yansıması da dizilerde görüldü. Beyaz Saray’ın gerçek yaşamını anlatan "The West Wing" buna en çarpıcı örnek. Yine sitcom ile belgesel karışımı bir yapıt olan "Curb Your Enthusiasim" (Sevincini Sakla) de "Gerçek TV" formatının dizilerdeki etkisi olarak yorumlanıyor. NOTA’nın altını çizdiği ve bu formatın bir başka türevi sayılan yapım ise; "Me, Myself and I"... Bireyi ve onun yaşam tecrübelerini anlatan bir yapım. "İşte Hayat", "Yasemin’in Penceresi" de bizden örnek olarak gösterilebilinir. Bu arada yarışmalar da ilgi gören diğer bir kategori oldu. Bizde de "Kim 500 Milyar İster?", yurtdışındaki örnekleri en çok izlenen yarışma oldu. Ve benzerleri bu yarışmaya yetişemediler.

Fahişeleşen hatıralar
"Seks her tür yapımı işgal etti. Ve önüne geçilmez bir şekilde yayıldı"... Bu yorumu yapan Uluslararası Medya Danışma Birliği (IMCA) danışmanı Sophie Lebarbiez, geçtiğimiz yılın bu yıla da sarkan bir eğilimini dile getiriyor. Diziler yine yerlerini korurken özellikle mini dizilerdeki yükselişin altında bu "cinselliğin" yattığı görülüyor. Mini diziler sırtını ünlülerin dokümanter drama şeklinde çekilen "aşk hayatlarına" yasladı. "İlk aşkları, ilk birliktelikleri" gibi ayrıntıları veren bu mini diziler için yapılan bir başka yorum daha var; "hatıraların fahişeleşmesi"... Örnek olarak da Jacqueline Kennedy’nin aşklarını anlatan dizi gösteriliyor. Bizde bunlar dizi olarak değil ama "magazin" adı altında zaten günü gününe veriliyor. Hatta haber bültenleri de buna dahil oluyor.
Bu yıla da damgasını vuran gelişme "Gerçeğin TVösi olayı. Özetle; seks, para ve röntgencilik 2000’li yılların izleyici profilini de ortaya çıkarmış oluyor. Bizdeki örneklere baktığımızda maşallah dünya ile yarış halinde olduğumuzu gösteriyor. n

Mediametre ve Uluslararası Medya Danışma Birliği nin ortaklaşa kurduğu bir kuruluş.





Yazarlar