The Others `Serbest dolaşım' ve bulunamayan sanıklar

`Serbest dolaşım' ve bulunamayan sanıklar

21.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

`Serbest dolaşım' ve bulunamayan sanıklar

`Serbest dolaşım ve bulunamayan sanıklar

GAZETECİ Metin Göktepe'nin katil zanlısı polislerden "haber" alınamıyor. 28 Mayıs 1997'de yapılan duruşmada Afyon Ağır Ceza Mahkemesi Göktepe'yi öldürmekle suçlanan polis memurlarından Şuayip Mutluer, Saffet Hızarcı, Selçuk Bayraktaroğlu, İlhan Sarıoğlu ve Seydi Battal Köse hakkında gıyabi tutuklama kararı vermişti. Aynı karara göre sanık polisler Afyon Kapalı Cezaevi'ne konulacaktı.
Sanık polislerin tutuklu olarak getirilmesi istenen 26 Haziran'daki duruşmaya bir hafta kaldı. Ancak Afyon Kapalı Cezaevi'ne konulan tek sanık polis bulunmuyor. Çünkü emniyet teşkilatı, ayrıntılı kayıtları kendi personel dairesi evrakları arasında bulunan sanık memurlarını bir türlü bulamıyor.
Göktepe'nin avukatlarından Semih Mutlu "Bize ulaşan bilgilere göre henüz tutuklama kararları uygulanamadı" diyor. Afyon Ağır Ceza Mahkemesi kalemine de sanık polislerin tutuklandığı yolunda bir yazı ulaşmadı.
Peki o zaman geçen duruşmada çıkartılan tutuklama kararının ne anlamı kalıyor? Sanık polisler zaten ortalarda gözükmüyorlardı. Şimdi tutuklama kararı var, ama sanık polisler yine yok.
Mutlu, yargılamanın kamuoyu vicdanını rahatlatacak bir safhaya gelebilmesi için şimdiye kadar demokrat kamuoyunun izlediği yoldan devam edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"Metin Göktepe davası bildiğiniz gibi kamuoyunun baskısı sayesinde açılabilmişti. Resmi ağızlar ilk başta Metin'in gözaltına alındığını bile reddetmişlerdi. Daha sonra idari soruşturma başlatıldı, ancak bundan sonra yargı aşamasına gelindi. Sonrasını da biliyorsunuz, İstanbul'dan Aydın'a sevk edilmiş. Bununla da yetinilmemiş, Aydın'dan da Afyon'a gönderilmişti. Afyon'da da yargılamayı geçiktirmek için pek çok engelle karşılaşıldı. Ama sonunda tutuklama kararı çıkartıldı. Kamuoyu baskısı olmadan sanık polislerin tutuklanarak mahkemeye getirileceklerini sanmıyorum."
Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe ise oğlunun katillerinin mahkeme kararına karşın yakalanmamalarını eleştirirken şöyle konuştu:
"Metin'in katillerini yakalayıp adalete teslim etmeyenlere sesleniyorum. Evde çocuklarınıza bakın, onların yüzlerinin gözlerinin parçalanarak öldürülmelerine razı olur muydunuz? Hele onun katillerini bilseniz, benim sabrımı gösterir miydiniz? Bir buçuk senedir, mahkemelerde köşe kapmaca oynatıyorlar. Aydın'a git, gittik. Olmadı... Afyon'a git, oraya da gittik. Sonunda bir arpa boyu yol aldık, ama onu bile haram ediyorlar. Katilleri bulmuyorlar. Katilleri Afyon'a getirsinler. İçişleri Bakanı'a, Emniyet Genel Müdürü'ne çağrı yapıyorum. Yüreği yaralı anaya kulak versinler."