The Others Sıcaklar sürecek

Sıcaklar sürecek

29.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sıcaklar sürecek

Sıcaklar sürecek

       HER yıl yaz aylarında etkisini gösteren Basra alçak basınç sistemi bu yıl daha uzun sürdüğü için tüm yurtta bir haftadır görülen boğucu sıcaklar önümüzdeki haftaya kadar sürecek.
       Meterolojinin verdiği bilgiye göre, Basra alçak basıncının etkisiyle ağustosun ilk günlerinde de hava sıcaklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi bekleniyor. Sıcaklarla birlikte büyük artış gösteren nem oranı yüzünden kalp ve tansiyon hastaları zor günler geçirmeye başladı. Doktorlar, yaşlılar ve çocukları gündüz saatlerinde dışarıya çıkmamaları için uyarıyor.
       Tüm yurdu etkisi altına alan sıcak hava dalgası nem oranının da yükselmesiyle birlikte boğucu hale geldi. Uzmanlar, sıcaklık değerlerinin bir iki derece artması dışında nem oranlarının yüzde 90'lara varmasının bunaltıya neden olduğunu söyledi. Özellikle Marmara Bölgesi'nde etkili olan nem, İstanbul'da sabaha karşı yüzde 85 - 90, gün içinde yüzde 55 - 60, akşam saatlerinde ise yüzde 70 - 75 oranda seyrediyor.
       Her yıl etkili olan Basra alçak basıncının bu yıl daha uzun süreyle etkisini gösterdiğini belirten meteoroloji yetkilileri, İstanbul'da son bir haftada tespit edilen en yüksek sıcaklığın 34 derece, Güneydoğu'da ise 45 derece olduğunu kaydetti.
       Önümüzdeki günlerde Marmara'nın Kuzey bölümleri ve Karadeniz'de havanın parçalı bulutlu olması, hava sıcaklığının bu bölgelerde 28 - 30, kıyı şeridinde ise 26 -35 derece arasında olması bekleniyor. İstanbul'da ise hava sıcaklığı bugün için 33 derece olarak tahmin ediliyor.

       Aşırı sıcaklarla birlikte artan nemin sıcaktan daha tehlikeli olabildiğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle kalp ve hipertansiyon hastalarının nemli ve sıcak ortamlarda bulunmamasını istedi. Aşırı terlemenin özellikle terin buharlaşamamasının daha fazla sıkıntı ve bunalmaya neden olduğunu vurgulayan uzmanlar, aşırı tuz kaybının kas kramplarına yol açtığını belirterek vücudun kaybettiği tuzu geri almak için tuzlu ayran içilmesini önerdi.
       Nemin hipertansiyon hastalarında tansiyon dengesini bozduğunu belirten İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykan Canberk, nemli havaların vücudun sağlıklı terlemesini ve terin buharlaşmasını engellediğini söyledi. Nemin özellikle hipertansiyon hastalarında tehlikeli olduğuna dikkat çeken Canberk şunları söyledi:
       "Nem bu hastalarda sıcaktan daha zararlı oluyor. Çünkü su ve tuz kaybıyla gereğinden fazla terliyoruz. Su ve tuz kaybı böbrek üstü bezlerini uyararak hipertansiyonlularda damarların daralmasına ve tansiyonunu yükselmesine neden oluyor. Çarpıntı, tansiyon yükselmesi, enfarktüs ve beyin kanamalarına yol açıyor."
       Sıcağın olumsuz etkilerinden korunma çareleri şunlar:
       * Sıcak çarpmalarına maruz kalmamak için su kenarlarında bulunun veya toprağa, çimene oturun,
       * Sık sık duş alın,
       * Mümkün olduğunca serin yerleri tercih edin,
       * Eforsuz daha hafif işler yapın,
       * Güneşin dik ışınlarının etkili olduğu saat 12 - 15 arası dışarı çıkmayın,
       * Mideye yüklenmeyin, sulu ve zeytinyağlı yemekler yiyin,
       * Bol bol su için,
       * Metal ve taş eşyalar serinlik verdiğinden bu tip ortamlarda bulunun,
       * Alkol ve sigarayı azaltın.



Yazarlar