The Others Sıcaktan çok nem bunalttı

Sıcaktan çok nem bunalttı

27.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sıcaktan çok nem bunalttı

Sıcaktan çok nem bunalttı

       DÜNYA, cehennem sıcaklarının etkisi altına girdi. Uzmanlar, son yılların en sıcak yazı için suçu sera etkisinde bulurken, İstanbullular hem aşırı sıcakla hem de yüzde 85'e ulaşan nemle boğuşuyor.
       Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve nem oranındaki artış İstanbulluları sokağa çıkamaz hale getirdi. Sıcağa karşın tatil gününü dışarıda geçirmek isteyenler ise, serinlemek için deniz kenarlarına koştu.
       Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, İstanbul'da günün en yüksek sıcaklığı 32 derece dolaylarında gerçekleşti. Öğle saatlerinde yüzde 40'ı bulan nem oranı akşam saatlerinde yüzde 85'e ulaştı. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin bir, iki derece üzerinde seyrettiğini belirten meteoroloji yetkilileri, "İstanbul'u sıcaklar değil nem bunaltıyor" açıklamasına yaptılar. İstanbul'da dün hava sıcaklığı gündüz 32, gece 22 dereceye ulaşırken, bugün sıcaklığın gündüz 33, gece 22 derece, yarın gündüz 31, gece ise 21 derece olması bekleniyor.
       Uzmanlar, vatandaşları, aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmaları için, öğle saatlerinde dışarıya çıkmamaları, vücudun aşırı su kaybını önlemek için bol bol su içmeleri, ağır ve yağlı yemeklerden kaçınmaları, sebze ve meyveleri tercih etmeleri konusunda uyarıyor.

       İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, son günlerde hakim olan sıcak ve nemli hava şartları nedeniyle yaptığı açıklamada, sıcaklığın mevsim normalleri üzerine çıktığını ve daha da artacağını belirterek vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:
       * Yaşlılar, çocuklar, kalp ve damar hastalığı gibi kronik hastalığı bulunanlar günün sıcak saatlerinde sokağa çıkmasın, direkt olarak güneşe maruz kalmasın.
       * Terleme nedeniyle vücuttan fazla miktarda su ve tuz kaybı olması nedeniyle bol sıvı gıdalar ve su alın.
       * Yağlı ve ağır gıdalardan, aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan, alkol almaktan kaçının.
       * Sıcak havanın neden olduğu bunalım ve dikkat azalması sonucu trafik kazalarının artacağı göz önüne alınarak, mecbur kalınmadıkça sıcak saatlerde trafiğe çıkmayın.
       * Açıkta satılan gıda maddelerinden kesinlikle almayın.
       * Serinlemek için kirli yerlerden denize girmeyin.