The Others Silahtaki Susurluk izi

Silahtaki Susurluk izi

04.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Silahtaki Susurluk izi

Silahtaki Susurluk izi


Aralarında İbrahim Şahin'in de bulunduğu 10 özel harekatçıya İsrail'den alındıktan sonra kaybolan silahlarla ilgili olarak dava açıldı

ANKARA - AA


EMNİYET Genel Müdürlüğü'ne hibe edilen ve kaybolduğu öne sürülen silahlarla ilgili olarak, Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu özel harekatçılara yargı yolu açıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Hospro Şirketi'nce hibe edilen 10 adet 9 mm Micro Uzi, 10 adet 9 mm Micro Uzi SMG ile 10 adet 22 kalibre Baretta marka tabancalar ve susturucuların kaybolmasıyla ilgili olarak Danıştay 2. Ceza Dairesi'nce haklarında lüzum-u muhakeme kararı verilen, aralarında Şahin'in de bulunduğu 10 sanık hakkında "görevi ihmal" suçundan birer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
Danıştay kararında, İngiltere'de yerleşik Hospro'nun İsrail'den ithal edilerek Emniyet'e hibe ettiği silahlarla 27 Aralık 1993'te yollanan paket listesinde belirtilen diğer malzemelerin, İçel Gümrük Müdürlüğü'nden 31 Aralık 1993'te çekilerek resmi plakalı TIR'a yüklendiği kaydedildi. Malzemelerin Emniyet Genel Müdürlüğü'ne götürüldüğü ifade edilen kararda, Özel Hareket Dairesi'ne 6 Ocak 1994'te yazılan yazıyla, Gölbaşı'ndaki Özel Harekat tesislerindeki yetkililere teslim edilen malzemelerin bir komisyon marifetiyle sayım ve muayenesinin yapılması ve buna ilişkin raporun gönderilmesiyle bedelsiz ayniyatın kesilmesinin istendiği belirtildi.
Kararda, 20 Nisan 1994'te yollanan paket listesinde diğer malzemelerin de Gebze Gümrük Müdürlüğü iskelesinden 21 Nisan 1994'te çekilip resmi plakalı kamyonla Ankara'ya yollandığı, İkmal ve Bakım Daire Başkanlığı'nca Özel Harekat Daire Başkanlığı'na yazılan 26 Nisan 1994 tarihli yazıyla Depo Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiği ifade edildi.
Özel Harekat Daire Başkanlığı'nca malzemelerin kursta kullanılmak üzere Antalya'ya gönderildiği, kursun bitiminde tekrar Ankara'ya getirildiği belirtilen kararda, "10 adet 22 kalibre Baretta marka tabancayla susturucularının sayım ve muayene raporu listelerinde ve genel müdürlük kuvve kayıtlarında yer almadığı, bu suretle kaybolduğu, dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden anlaşılmıştır" denildi.
Danıştay kararının sonunda ise Şahin, Antalya Özel Harekat Kursu Depo Sorumlusu Mustafa Büyük ve Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı Gölbaşı Depo Sorumlusu Uğur Çevik'in, silah ve mühimmatların kaybolmasında, "görevi ihmal" suçundan üçer aydan birer yıla kadar hapis cezasına mahkum edilmesi istendi. Kararda ayrıca, kursta yönetici olan sanıklar Operasyon Şube Müdürü Lütfi Eraslan'la Emniyet Müdürü Şemsettin Canpolat, Sayım ve Muayene Komisyonu Başkanı Sezai Boran, komisyon üyesi sanıklar Niyazi Pek, Arif Yıldız, Hasan Kozan ve Ali Durmuş'un da aynı suçtan birer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.