The Others Sınav fiyaskosu

Sınav fiyaskosu

02.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sınav fiyaskosu

Sınav fiyaskosu


Eğitim Servisi


Yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin bugün girmesi gereken üniversitelerarası Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), soruların çalınması üzerine ertelendi. Sınavlar, adaylara bildirilen aynı yer ve salonlarda aynı evraklarla haziran ayında belirlenecek bir tarihte yapılacak.
Olay İstanbul Üsküdar Bağlarbaşı'ndaki Marmara Üniversitesi'ne bağlı İlahiyat Fakültesi'nde meydana geldi. Haberi alan ÖSYM Başkanı Prof. Fethi Toker, önce Emniyet Genel Müdürlüğü'nü, ardından da YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ü arayarak bilgi verdi. Gürüz, Başbakan Bülent Ecevit'i arayarak skandalı aktardı ve sınavın iptal edilmesinden başka çare bulunmadığını belirtti.
Ardından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) yapılan yazılı açıklamada, sınavların, soru kitapçıklarının çalınması nedeniyle ertelendiği kaydedildi. Açıklamada, "Bu son derece üzücü olay için kamuoyundan, velilerden, adaylardan ve görevlilerden özür dilendiği" belirtildi.

Dört kişi gözaltında

İstanbul Valisi Erol Çakır da, "Soru kitapçıklarının çalınmasında ihmalin olup olmadığını öğrenmek açısından idari soruşturma başlatıldı" diye konuştu.

Sınav sorularının çalınmasının ardından ÖSYM Başkanı Toker'i arayan İstanbul Valisi Erol Çakır'ın "Keşke 1 Mayıs gösterileri olmasaydı. 1 Mayıs olmasaydı, soruların geldiği merkezlerin önüne polis dikebilirdik" dediği öğrenildi.
Bu arada soruşturma çerçevesinde, fakültede çalışan ve soru kitapçıklarını taşıma işlemini yapan Muzaffer Tabak, İsmet Şahin, Kadir Türker ve Mustafa Çoban, Altunizade Polis Karakolu'na götürüldü. Yetkililer, bu kişilerin, olayla ilgili olarak bilgilerine başvurulduğunu açıkladı.

Sınav bir ay sonra

YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, ertelenen sınavın yaklaşık bir ay sonra yapılacağını bildirdi. Gürüz, olayın dün saat 16.30 sıralarında meydana geldiğini belirterek, şunları söyledi:
"Çalan kişinin parmak izleri tespit edildi. Bu arada torbaları açarken elini de kesmiş. Kan örnekleri alındı ve kan tespiti yapıldı. Bundan sonrası polisin görevi. Soruşturma sürüyor. Biz de gelişmeleri yakından izliyoruz. Soruları çalanları şiddetle kınıyoruz. Bu aşamadan sonra iptal etmekten başka çaremiz yoktu. Çalındığını bile bile bu sınavı yapmak, kamuya karşı işlenecek en büyük suçlardan biri olurdu."

Toker şokta

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Fethi Toker, yeniden bir takvim yapılması gerektiğini belirterek, "Bunun bir aydan önce yapılacağını sanmıyorum. Sınav mutlaka haziran ayı içinde tespit edeceğimiz bir tarihte yapılacaktır" dedi.
Dr. Toker, kurumda bu olayı tolere edecek bilgi bankasının mevcut olduğunu vurgularken, güvenlik önlemleri konusunda şu bilgileri verdi:
"ÖSYM kurulalı beri ilk defa böyle bir olay oluyor. Bütün önlemlerimizi aldık. Bizim kendi sınav merkezi yönetici yardımcıları, Ankara'dan gitmiş iki sınav koruma kuryesi orada. Tabii torbaları koruyacak görevliler de orada. Herhalde 10'dan fazla kişi var. Bu 10 kişinin gözünden kaçarak bu işin olması son derece üzücü."
Toker, Milliyet'in sorularını yanıtlarken, "Sınav sorularının hazırlanıp illere dağıtılması en az 20 - 25 günü bulur. Sınavın yapılması da en erken 1 - 1.5 ay alır. En erken haziran ayının ortasına doğru yapılabilir sanıyoruz. Elimizden gelen en çabuk zamanda yeni sınavı yapacağız" dedi.

Rezaletin faturası: 50 trilyon lira

İptal edilen üniversite sınavı için harcanan paralar toplam 50 trilyon liraya ulaştı.
Öğrenciler sınava girebilmek için kılavuz ve sınav ücreti olarak 7 milyon 250 bin lira yatırdılar. Sınav ücretlerinin üzerine öğrencilerin yol ve diğer masrafları eklendiğinde, sınavın maliyeti öğrenci başına ortalama 10 milyon liraya çıktı. Bu maliyetlerle sınav öncesinden harcanan para 15 trilyon liraya ulaşırken, sınavlara hazırlık için ödenen dersane ücretleriyle birlikte iptal edilen sınavın maliyeti ortalama 50 trilyon liraya ulaştı.
İptal edilen üniversite sınavı için 5 bin 396 binada, 76 bin 927 salonda hazırlık yapıldı ve 218 bin 470 kişi görevlendirildi.

Öğrenciler şokta

* Hatice Tüleban: İki yıllık yüksekokulu geçen sene bitirdim. İstanbul Üniversitesi Ekonomi Bölümü için bu sene bir daha sınava girecektim. İptal edilmesine üzüldüm.

* Murat Biçer (Kazım İşmen Lisesi): Bir yıllık çalışmama yazık oldu. Şimdi yeniden sınav stresine gireceğim.

* Yiğit Alpman (Doğuş Koleji): İstanbul Üniversitesi İngiliz -Amerikan Edebiyatı'na girmek için eylülden bu yana aralıksız çalışıyorum. Yazık oldu.

* Özkan Doğan (Ümraniye Lisesi): İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'ni istiyorum. İyi hazırlanamadım. Sınavların iptal olmasına çok sevindim.

* Serkan Meriç (Üsküdar Ticaret Lisesi): Sınavların iptal edilmesi çok kötü oldu. Şimdi bir ay daha ek strese gireceğiz.

* Nilüfer Kargı (Kazım İşmen Lisesi): Çok büyük bir talihsizlik. Tüm hazırlıklarımı 2 Mayıs için yapmıştım. Bu haber beni moralman yıktı.