The Others Sincan'a ceza yağdı

Sincan'a ceza yağdı

16.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sincan'a ceza yağdı

Sincana ceza yağdı

Kudüs Gecesi davasında Sincan eski Belediye Başkanı ile 5 sanık Hizbullah'a yardım ve yataklık etmekten mahkum oldu

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın RP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde açtığı davanın iddianamesinde adı geçen RP'li Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe'nin ardından Sincan eski Belediye Başkanı Bekir Yıldız da mahkum oldu.
Sincan'da Kudüs Gecesi düzenleyerek cumhuriyeti "esaret rejimi" diye nitelendiren ve laik kesime "zorla şeriat enjekte edeceklerini" söyleyen Yıldız toplam 4 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Ankara 2 Nolu DGM, dün yapılan karar duruşmasında Yıldız'ı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 169. maddesinde tanımlanan silahlı çetelere yardım ve yataklık suçundan ve bu suçun cezasını yarı oranında artıran 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 5. maddesine göre Hizbullah'a yardım ve yataklıktan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, toplumu laik olanlar ve olmayanlar diye ayıran Yıldız hakkında ayrıca iddianamede belirtilen "halkı din ve mezhep farkı gözeterek düşmanlığa açıkça tahkir"den 10 ay daha hapis cezası verdi.
Kudüs gecesinin ardından, İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınan Yıldız, TCK'nın 31. maddesi uyarınca 3 yıl süreyle kamu hizmetlerinden de men edilecek.
Kudüs Gecesi'ne Hizbullah, Hamas ve İBDA - C terör örgütlerinin posterlerini göndererek gecede Hizbullah lideri hakkında övücü sözler söyleyen davanın önemli isimlerinden Selam Gazetesi Yazarı ve Nurettin Şirin de Hizbullah örgütünün üyesi olmaktan 17 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme Heyeti Başkanı M. Turgut Okyay tarafından okunan kararda, sanıklardan Belediye Başkan Yardımcısı Mükremin Kılınç, Eğitim ve Kültür Müdürü Avni Yazıcıoğlu, Sosyal İşler Müdür Yardımcısı Osman Özüpek ve belediye çalışanı Duran Özdemir'in de Hizbullah örgütüne yardım ve yataklık yaptıkları tespit edildiği kararına varılarak sanıklar hakkında 3 yıl 9'şar ay hapis cezası verildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tanklarının Sincan'dan geçmesine de neden olan olaylı Kudüs Gecesi'nde sergilenen tiyatro oyununda rol alan Selçuk Öz, Alim Çiçekli, Burhan Polat, Mustafa Akbeyaz ve Nuri Niyazioğlu ise aynı davada beraat etti.
Yıldız'la diğer sanıkların avukatları gerekçeli kararın yazılmasının hemen ardından temyize gideceklerini, Yargıtay'da kararın bozulacağını umduklarını söyledi.