The Others SİNEMA

SİNEMA

20.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

BİR INDIANA JONES FİLMİYLE KARIŞTIRABİLİRSİNİZ

SİNEMA


/ Burak GÖRAL
SİNEMA
KÜNYE The Mummy
Yönetmen: Stephen Sommers Oyuncular: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo, Kevin J. O'Connor, Jonathan Hyde
Amerikan yapımı, 124 dakika, UIP

"Mumya" 1932'de çevrilmiş bir korku filminin yeni versiyonu. Tam da günümüz Hollywood'una uygun bir şekilde sulandırılmış ve eğlenceli hale getirilmiş. Başrahip Imhotap, Firavun'un sevgilisi Anck - Su - Namum'la yasak aşk yaşamaktadır. Firavun'un bunu fark etmesiyle ikisinin de sonu gelir. Anck - Su - Namum intihar eder. Imhotap da yakalanır ve canlı canlı mumyalaştırılır. Kötülük dolu bir büyücü olan Imhotap yeniden canlanacağını ve sevgilisini de dirilteceğini haykırarak gömülür.
Aradan yıllar geçer ve 1923 yılında Lejyoner Rick O'Connell (Brendan Fraser) Araplarla süren savaşlarda onların elinden bu mumyanın mezarına rastladığı için kurtulabilir. Bu arada Eski Eserler Müzesi'nde çalışan Evelyn (Rachel Weisz) de erkek kardeşiyle (John Hannah) birlikte Rick'in şans eseri bulduğu "Ölüler Şehri"ni bulmak ister. Bir grup Amerikalı hazine avcısı da işe karışınca tüm bunların hepsi Imhotap'ın mumyasının bulunduğu mekanda toplanırlar.
Altın hırsı, rekabet ve bir dizi hatalar sonucunda mumya canlanır ve Mısır'a dehşet saçmaya başlar. Imhotap'ın yapmak istediği sevgilisini yeniden canlandırabilmek için Evelyn'i kurban etmektir. Ama Evelyn'den hoşlanan Rick buna izin vermek niyetinde değildir.
Bundan önceki filmi "Derinlikte Dehşet" ile yılın en kötü filmlerinden birine imza atan yönetmen Stephen Sommers, bu sefer daha eğlenceli ve seyirlik bir iş çıkartmış "Mumya" ile. Bir mumyanın canlanması ve ortalığı kana bulaması, Hollywood'un 1930'lu ve 40'lı yıllardaki korku - gerilim filmlerinde çok kullanılan bir temaydı. Nitekim 1932 yılında çevrilmiş aynı adlı bir film de var. Başrolünde Boris Karloff'un oynadığı bu film, zamanına göre iyi bir korku filmiydi. 1959'da bu sefer Christopher Lee'nin oyunculuğunda yeniden çevrilmişti.
SİNEMA
Sommers'in yaptığı tam 2000'in Hollywood'una yakışan cinsten. Yönetmen bir Amerikan dalgacılığı ile bu tür filmlere yaklaşıyor. Filmin başında yer alan eski Mısır tarih ve mekanlarında geçen sahnelerde Sommers'in genel yaklaşımını çözmek mümkün. Mesela Anck - Su - Namum'un kostümü daha önce filmlerde gördüğümüz Vegas'lı şov kızlarının kostümlerine çok benziyor.
Film genel havasıyla Indiana Jones filmlerini andırıyor. Sonuçta arkeoloji araştırması amacıyla başlayan hareket büyük bir maceraya dönüşüyor. İçerdiği romantizmle de Michael Douglas ve Kathleen Turner'ın oynadığı "Romancing the Stone"u andırıyor.
"Anaconda" ya da "Derinlikte Dehşet"te olduğu gibi yanlışlıkla gülünç olmuyor film. Gerçekten güldürmeyi amaçlayan bir film çünkü. Kuşkusuz adamakıllı ve eksiksiz bir senaryoya sahip değil. Mesela diyaloglar ve diyaloglardaki bazı ifadeler hiç de 1923'ü çağrıştırmıyor. Sanki tüm olaylar 1990'larda geçiyor gibi. Ama "popcorn" bir filmde bunlara da fazla takılmamak lazım. "Mumya"da görüntü efekti bombardımanına tutulmuyorsunuz, gerilimin ve inandırıcılığın eski yöntemlerle verilmesi tercih edilmiş. Ama efektlerin kullanıldığı sahnelerde de çok ileri gidildiği söylenemez.
Brendan Fraser bu filme kadar pek ciddiye alınan bir oyuncu değildi. "Mumya"dan sonra özellikle macera filmlerinde görünmeye başlayacaktır. Fraser bu filmde biraz daha genç bir Indiana Jones olarak çıkıyor karşımıza. Evelyn rolünde ise yine bir İngiliz olan Kate Winslet gibi bir kariyer yapan Rachel Weisz var. Weisz hem Avrupa (özellikle İngiliz) hem de ara ara Hollywood filmlerinde gözüküyor. Oldukça ilginç yüz ifadesini iyi kullanan genç kuşaktan bir oyuncu. Onun sevimli erkek kardeşini ise "Rastlantının Böylesi" filminde tanıyıp sevdiğimiz John Hannah abartısız bir performansla sunuyor.
Film Amerikan sinemalarında ilk hafta sonunda 43 milyon dolar hasılat yapmış ve beklenmedik bir başarı ve popülerlik sağlamıştı. Doğrusu Indiana Jones gibi türünün klasiklerinden olmasa da, "Mumya" eğlendirmeyi başaran bir film. Tabii filmin oynadığı salona eğlenmek amacıyla giren seyirciler için...
OYUNCULUK: 7
SENARYO: 6
GÖRÜNTÜ 7
SES 7
MÜZİK: 8
YÖNETİM: 8
O kadar da derin değil
Haftanın oyuncusu
Fragman

e - mail:burakgoral@superonline.com