The Others SİNEMA

SİNEMA

13.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

DÜNYAYA MECBURİ İNİŞ YAPTILAR

SİNEMA


Burak GÖRAL
SİNEMA
Hollywood özellikle 1990'larda eski televizyon dizilerini iyi birer kaynak olarak değerlendirdi. "En Sevdiğim Marslı" da bunun son örneklerinden biri... Burak Göral Televizyonda başarılı olmuş bazı diziler yıllar sonra sinema filmi olarak çıkıyor karşımıza. "En Sevdiğim Marslı" da 60'lı yıllarda Amerikan televizyonlarında oynamış, Türk seyircisinin izlemediği bir 'sit - com' diziydi. Ama biz diğer örneklere o kadar da yabancı değiliz. "Kaçak", "Görevimiz Tehlike" gibi dizi kaynaklı filmler iyi olanlar sınıfına girerken, "Tatlı Sert" ve "Uzayda Kaybolanlar" gibi kötü örneklere de rastlamak mümkün.
"En Sevdiğim Marslı"nın konusu aslında çokça işlenmiş bir kalıptan ibaret. Uzaydan bir ziyaretçi mecburi inişle dünyaya gelir ve genellikle orta sınıf Amerikalılar olan dünyalıların evinde saklanır. Dünyalılar onu etrafa bir akraba ya da arkadaş olarak tanıtırlar. Bu arada uzaylı gemisini yeniden dönüş için hazırlarken dünyalıların yaşam tarzını görür, benimser, eğlenir ve eğlendirir.
Tanıdık geliyor olabilir. Bu dizinin başka bir versiyonundan da "Alf"i yapmış olmalılar. Uzay gemisinin Marslı pilotu (Christopher Lloyd), Tim O'Hara (Jeff Daniels) adlı bir televizyon yapımcısının evinde sığınmak zorunda kalır. Tim bir süre sonra Marslı arkadaşını etrafa Martin Amca olarak tanıtır. Hayatı altüst olmuştur. Diğer yandan Tim'e ilgi göstermekte yarışan iki kadın vardır: Kibirli televizyon haber spikeri Elizabeth Hurley ve kamera operatörü Daryl Hannah. (Ne güzel bir durum!)
SİNEMA
"En Sevdiğim Marslı" başroldeki Christopher Lloyd'un yeteneklerine, 1990'ların teknolojisine ve iki güzel kadına bel bağlayan, istemeden çocuk komedisi haline gelmiş bir film. Kuşkusuz yetişkinlere yönelik bazı espriler ve durumlar söz konusu ama bunların filme katkısı değil zararı var.
Christopher Lloyd, "Geleceğe Yolculuk" filmleriyle yaptığı primi benzer rollerle sürdürdüğü sürece kendisini gösteren bir aktör. Garip ve çılgın adam tiplemesini bu sefer düpedüz uzaydan gelmeye bağladığından rolünde başarılı. Jeff Daniels son dönem komedi filmlerinde yer alarak, sonradan olma bir komedyenlik peşinde. Filmin iki kadın oyuncusundan en çok Elizabeth Hurley'den bahsetmek gerek. Hurley'in rolü kısıtlı olsa da seyrederken, mankenlikten gelen bir oyuncu olmasına rağmen müthiş bir komedi performansına şahit oluyoruz.
Sonuçta bir ne bir yetişkin komedisi olamamış ne de bir çocuk filmi olamamış bol efektli bir film "En Sevdiğim Marslı". Yine de vakit geçirmek isteyenler için tavsiye edilebilir.
Filmin künyesi
My Favorite Martian
Yönetmen: Donald Petrie
Oyuncular: Christopher Lloyd,Jeff Daniels,Jean-Luc Martin,Elizabeth Hurley,Daryl Hannah
Amerikan yapımı, 93 dakika
Walt Disney
OYUNCULUK: 6
SENARYO: 5
GÖRÜNTÜ: 6
SES: 7
MÜZİK: 7
YÖNETİM: 6
Adams Ailesi (1991) (****)
Tatlı Sert (1998) (*)
Kaçak (1993) (*****)
Taş Devri (1994) (***)
Uzayda Kaybolanlar (1998) (**)
Görevimiz Tehlike (1996) (*****)
Maverick (1994) (****)
McHale's Navy (1997) (**)
Uzay Yolu (1979) (*****)
İkiz Tepeler (1992) (****)
Dokunulmazlar (1987) (*****)
Gizli Dosyalar (1998) (****)

Oğlum evine dön


e - mail:burakgoral@superonline.com