The Others SİNEMA

SİNEMA

04.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bruce Willis'e "en kötü oyuncu" ödülü kazandıran film

SİNEMA


Burak GÖRAL
SİNEMA
"Kuşatma" New York'ta yoğun terör eylemleri karşısında olaya ordunun müdahale etmesini anlatan fantastik bir aksiyon filmi. Büyük beklentilerle gitmeyin. 1993 yılında Amerika'da Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilen bombalı eylem sonucunda şehir terörü konusunda Amerika'nın aslında ne kadar tecrübesiz olduğu anlaşılmıştı. ABD gibi bir süper güç bile bazen sorunlar karşısında çaresiz kalabiliyor. "Kuşatma" en başta bunu anlatmaya çalışıyor ama fazlasıyla da yüzeysel kalıyor. Terör olaylarında en son çözüm ordunun müdahalesidir. Ordu getirdiği çözümün yanı sıra halk üzerinde gerilimli bir etki de yaratır. New York gibi bir metropolde sıkı yönetim ilan edildiğini düşünün bir de...
Arap teröristler New York'ta dehşetli bombalama olayları başlatmışlardır. Filmin başlarında FBI ve New York Polis Teşkilatı'nın beraber yürüttüğü Terörle Mücadele departmanının başı Anthony Hubbard (Denzel Washington) ve ekibiyle tanışıyoruz. FBI bombalama eylemlerinin sorumlularını bulmakta zorlanmakta, eylemlerin şiddeti ise yavaş yavaş artmaktadır. Önce bir otobüs dolusu insan, sonra Broadway'de bir tiyatro ve sonunda doğrudan FBI merkezine gerçekleştirilen saldırılarla New York teröre yenik düşer.
Sıkı yönetimin konuşulduğu zamanlarda General Devereaux (Bruce Willis), Amerikan askerlerinin New York sokaklarında dolaşmasının sakıncalarından söz etmiştir. Ama özellikle FBI binası faciasından sonra Amerika Başkanı generalden sıkıyönetime önderlik etmesini ister. Böylece tam teçhizatlı askerler ve tanklar New York sokaklarına girer.
Filmin iyi olabilmesi için pek çok sebep var aslında. Sinemada iyi bir ikili olan Denzel Washington ve yönetmen Edward Zwick üçüncü kez birlikteler (Diğer ikisi "Zafer" ve "Ateş Altında Cesaret"ti). Konu güzel; Bruce Willis gibi bir yıldız oyuncu da var. Filmi iyi bir politik gerilim haline getirmek mümkün. Ama "Kuşatma"da bazı şeyler genel Hollywood kalıplarına kurban edilmiş. Karakterlerden başlayarak bakalım...
Filmde Hubbard'ın araştırması sırasında devamlı karşılaştığı kadın Elisa (Annette Bening), aslında dolaylı olarak günah işlemiş ve New York'ta eğitimli Arap teröristler yetişmesine sebep olmuştur. Dolayısıyla bu günahının bedelini filmin sonunda mutlaka ödeyecektir.
Hubbard'ın en yakın dostu ve sağ kolu olan Lübnanlı partneri dost ve dürüst Arapların da Amerikalılar arasında barış içinde yaşayabileceğine bir örnek teşkil ediyor. Hatta bu öyle sahnelerle gösteriliyor ki, bir noktadan sonra komik bile oluyor. Çünkü bu Lübnan asıllı polis teröristlere oldukça sinirli ve kötü yaklaşıyor. Ordu idareye geçtiğinde diğer Araplar gibi oğlunu da gözaltına aldıklarında ise deliriyor. Halbuki terörist olmayan bir sürü Arap daha gözaltına alınmıştır. General Devereaux ise profesyonel askercilik oynayan bir rütbeli görünümünde. En başta ordunun şehre girmesine karşı çıkıyor ama sonra karşı çıkan o değilmiş gibi şiddete ve entrikaya başvuruyor. Bu arada filmin finaline doğru orduyu haklı çıkarmamak için çok düşük bir yola sapılıyor. Bütün bunların sorumlusu bir tek kişi olarak açıklanıyor, günahkarlar cezalandırılıyor ve olayı yine ordu değil sivil birimler çözüyor.
"Kuşatma"nın en büyük sorunu anlaşıldığı gibi senaryosu. Yönetmen Zwick, ciddi bir şeyler anlatayım derken pek ciddiye alınamayacak bir senaryoyla çıkmış yola. FBI'ın zaten komik ve aciz bir duruma düştüğü sırada Arap teröristlerin FBI merkezini bombalamaları da "pes yani" dedirtiyor. Peki ya Arap Amerikalılar değil de İtalyan Amerikalılar ya da afro Amerikalılar ele alınsaydı ne olurdu? Senaryo bu gibi daha zor soruların üstüne kurulsaydı "Kuşatma" iyi bir politik gerilim olabilirdi. Ama kolaya kaçılmış ve terörizmin kaynağı olarak Amerika'daki en sessiz ve sayıca en az millet seçilmiş.
Film Amerika'da gösterime girdiğinde Arap kökenli Amerikalı vatandaşların tepkisini çekmiş, Hollywood'da sadece dansöz ya da terörist olarak gösterildiklerini söyleyerek itiraz etmişlerdi. Bruce Willis'in "Armageddon", "Şifre Merkür" ve bu filmdeki rolleriyle yılın en kötü oyuncusu seçilip "Altın Ahududu" ödülü kazandığını da belirtmek gerek. Kısacası fazla bir şey beklemeden seyredilebilecek, eğlencelik, kof ve de pop bir film "Kuşatma"... OYUNCULUK: 7
SENARYO: 6
YÖNETİM: 6
GENEL: 6
Her kadın biraz cadıdır



e - mail:burakgoral@superonline.com