The Others Sizi daha yağlı yapanlar

Sizi daha yağlı yapanlar

28.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni bir araştırmanın verileri, küçük çocuklarla birlikte yaşayan yetişkinlerin, anlamlı derecede daha yağlı yediğini gösteriyor.

Sizi daha yağlı yapanlar

Dilara Koçak

Küçük çocukları olan yetişkinler haftada bir pizza kadar daha fazla yiyorlar.

Iowa Üniversitesi’nden Dr. Helena Laroche ve arkadaşları, çocuk sahibi yetişkinlerin her gün yaklaşık olarak 5 gram daha fazla yağ ve 1.7 gram daha fazla doymuş yağ tüketmekte olduğunu bulmuşlar. Bu da haftada, bir kişilik pizzaya eşdeğerdir. 6600 erkek ve kadından aldıkları verileri analiz eden araştırmacılara göre, 17 yaşından küçük çocukları olan aileler çok daha fazla kalori tüketmiyor, ancak daha fazla yağ tüketiyor. 17 yaşının altında çocuğu olan yetişkinler, daha çok tuzlu kraker, peynir, biftek, dondurma, kek, kurabiye, pizza, sucuk, salam gibi işlenmiş etleri daha fazla tüketiyorlar.

Anne ve babaların yoğun programları var. Zamanları çok sınırlı. Çalıştıkları için çocuğa yeteri kadar zaman ayıramadıklarından bazen vicdan azabı ve suçluluk hissediyorlar. Bu sebeple çocuklarını mutlu etmek için onların sevdiği yiyecekleri evde bulundurmaya özen gösteriyor ve onların yemek konusundaki bazı yüksek yağlı isteklerini reddetmiyorlar. Bekâr yaşayan birinin mutfağı ve buzdolabıyla kıyaslandığında, çocuklu yetişkinlerin evinde çocukların sevdiği kalorili besinlerin ve atıştırmalıkların bulunma ihtimali daha yüksek.

Oysa beslenme alışkanlıkları, çocukları için bir taklittir. Annesinin
topuklu ayakkabısını veya makyaj malzemelerini bir oyun haline getirip özenen çocuk, evdeki beslenme şeklini de kendine model
almaktadır. Bu bulgularla çocukları hedef alan yiyecek reklamları sadece çocukların diyetlerini değil, aynı zamanda ebeveynlerin diyetlerini de etkiliyor çünkü anne ve babalar da çocukların yiyeceklerini daha rahat ve kolay tüketiyor.

Amerikan Pediatri Akademisi ve Amerikan Kalp Derneği, çocuklara 2 yaşından sonra az yağlı süt içirmeyi ve aynı
zamanda da yedikleri abur cubur, peynir ürünleri ve pizzaya sınırlama getirilmesini öneriyor. Çünkü yağ içeriği yüksek besinler daha kalorili. 1 gram protein 4 kalori enerji verirken, 1 gram yağ 9 kalori enerji veriyor.

Anne babalara 'rol model’ önerileri

● Evde kilo problemi varsa düşük yağlı ürünleri seçin. Çocuğunuz da 2 yaşından sonra düşük yağlı ürünleri yiyebilir.
● Dışarıdan sipariş vermek yerine hafta sonu fazla yemek pişirip bu yemekleri dondurmayı deneyin.
● Etiket okuma alışkanlığınızı geliştirin, ürünlerin sadece kalorilerine değil yağ miktarlarına da bakın. Bu yöntemi çocuğunuza da aşılayın.
● Her hafta mutlaka sebze, et, tavuk, balık ve kurubaklagil tüketin.
● Çocuğunuzun okul mönüsüne göre akşam yemeklerini dengeleyin.
● Çocuğunuzun sizi taklit ettiğini unutmayın.
● Çocuğunuza beslenme ile ilgili doğru bilgileri aktarın.
● Haftalık yeme planı yapın.
● Sağlıklı seçimlerinizle çocuğunuza örnek olun.
● Ailece yapabileceğiniz aktivitelere önem verin.