The Others Ska ska geliyorlar

Ska ska geliyorlar

11.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ska ska geliyorlar

Ska ska geliyorlar
11 Ekim 1998
İdil ENGİNDENİZ

"Bu şarkılar çok şirin yaa!" Dikkatinizi çekerim güzel, kötü, iyi ya da felaket değil "şirin". Athena'yı dinleyenlerin ilk tepkisi genellikle bu oluyor. Çünkü bu şarkılar ve bu çocuklar gerçekten çok şirin. Grubun üyeleri kimler mi? İkiz olan Gökhan ve Hakan Özoğuz (1976), Ozan Karaçuha (1974) ve grubun en yaşlısı olan 1973 doğumlu Turgay Gülaydın. Ne yapıyorlar? Ska.
"Ska 60'larda ortaya çıkan bir müzik. İlk gruplardan biri Skatalites. 70'lere yaklaştıkça İngiltere'den Medness, Selecter ve English Beat gibi gruplar çıkıyor. İngiltere'nin orta sınıfında ortaya çıkan bir tarz. Yaptıkları şey, futbol maçlarına gitmek, müzik yapmak ve pub'larda takılmak. İşlerine de devam ediyorlar bu arada. Bu bir "iş dışı" müziği. Günümüze geldiğimizde de hiçbir değişiklik yok aslında, müzik biraz daha değişmiş ve ilerlemiş tabii. Zamana uydurmak açısından punk'la ska birbirine karışıyor".
Yaşlarının çok küçük olmasına karşın sekiz yıllık bir müzik geçmişi olan grup üyeleri önceleri punk yapıyormuş. Hammer Müzik'ten çıkan albümleri "One Last Breath" adını taşıyor ve son kasetlerinde de yer verdikleri Bazil şarkısı hariç tamamen İngilizce parçalardan oluşuyor. Son beş yıldır ska'ya yoğunlaşmışlar ama yine de punk'tan tamamiyle vazgeçmiş değiller. Gerçi fiziksel görünümleri arasındaki farka bakınca epey bir değiştiklerini görüyorsunuz. Buna en çok da anneleri memnun olmuştur herhalde. Gruba ad olarak seçtikleri Athena, bir Yunan tanrısı. Hem kentleri temsil ediyor hem de savaşı. Ama öyle vahşi bir tanrı değil, savaşın akılcı ve kısmen barışçı yanını temsil ediyor.
İşin kent kısmına bakarsak doğma büyüme İstanbullu olduklarını söylüyorlar, baştan beri amaçları eğlenebilecekleri bir kitleye sahip olmakmış. Artık buna fazlasıyla sahipler. Bu arada sihirli kelimeyi de sonunda belirtmiş olduk; eğlence! Yaptıkları her şeyin amacı eğlenmek ve her şeyi yaparken eğleniyorlar. Sürekli kakara kikiri konumunda değiller tabii ama eğlence onlar için gerçekten de çok önemli. Athena'nın "barışçıl savaş" kısmına gelince; işin bu kısmı prodüktörleri ve NR1 firmasının genel müdürü olan Murat Akat tarafından yürütülüyor. Bu noktaya gelmelerinde onun ayarlamalarının çok önemli olduğunu anlatıyorlar. Organizasyon konusunda son derece ciddi davranan Akat'ın piyasaya "normal" olanı getirdiğini söylüyor Athena.
Akat'ın turnelerde kesin teminatlar istemesi, ne zaman hangi şarkıya klip çekilmesinin iyi olacağını daha kasetin çıktığı ilk günlerde belirlemesi her şeyin ucu ucuna yetiştirilmesine alışık olan bir piyasada şaşkınlıkla karşılanabilir. Örneğin futbolun hareketlendiği şu günlerde Gökhan'ın 1 - 1 biten bir Bursa - Fener maçından sonra yazdığı "Holigan" adlı şarkıya klip çekeceklermiş. Söz kliplerden açılmışken biraz temkinli gidip gitmediklerini soruyorum. Örneğin ilk çıkan şarkıları, ayrıca yaptıkları ilk ska parçası olan "Skalonga"ya bakalım... Longa bir tür oyun havası. Şarkının "ska" kısmının sevilmesinde "longa"nın etkisi olduğunu düşünebilir miyiz dediğimizde yanıt olumsuz olmuyor. İkinci klip de yine zamanında tutmuş bir şarkı olan "Perhaps, Perhaps, Perhaps"in Türkçe versiyonu olan "Senden, Benden, Bizden". Bunların temkinli birer adımdan ziyade yapmak istedikleri müziği sevdirmenin bir yolu olduğunu söylüyorlar. Grubu çok uzun bir zamandır tanıyan ve izleyen Akat, biraz olgunlaşmalarını beklemiş ve sonra da onların bu kaseti yapmalarını sağlamış. Kendilerinden başka ska grupları olduğunu biliyorlar ama henüz dinlemeye fırsat bulamamışlar. Ama onları herkes dinliyor! Hayranlarının yalnızca kızlar olduğu gibi bir izlenim yaratılmasına sinir oluyorlar. İşi kara mizaha vurmuşlar artık; "Bizi kim beğenir ki!" diyorlarmış. "Öyle söyleyince de bu sefer kızlar kendilerini kötü hissediyor. O kadar aptal mı gözüküyoruz, diye". Bu konuda epey dertliler yani; çünkü amaçları yalnızca kızların gözdesi olmak değil, herkese seslenmek. "Kendi halinde müzik yapan insanlarız," diyorlar.
Pek çok insan tarafından sevilmelerinde yaptıkları müziğin samimi ve eğlenceli olmasının büyük pay taşıdığını düşünüyorlar. Hiçbir zaman "mecbur" oldukları için parça yapmamışlar. Öyle bir anda çıkıyormuş şarkılar, bazen dalga geçerken iş ciddiye biniyormuş. Her an her yerde şarkı yapabiliyorlarmış. Bütün albümün çok ilginç anıları olduğunu söylüyorlar ama yalnızca bir tanesini anlatıyorlar: "Bizim Korsan Bazil şarkısını sahilde yaptık. Çok sıkılıyorduk, otururken bir yelkenli gördük, oradan ne çıkar, tayfalar filan derken şarkının hikayesi oturdu". Yeni kasetleri için hazırladıkları bir parçayı da Ozan turneye gitmek üzere yola çıkacakları gün evden çıkarken yazmış ve bu yüzden biraz gecikmiş tabii. Bazen tuvalette bile bir şeylerin çıktığı oluyormuş. Bunu söylüyorlar ama asla yanlış değerlendirilmek istemiyorlar. Bunun özensizlikten kaynaklanmadığını yalnızca yaratıcılığın sınırı olmadığını ve her an her yerde gelebileceğini söylüyorlar. Uykuya dalmadan hemen önce ortaya çıkan pek çok besteleri varmış. Sanırım bu durum bilinçaltının en rahat olduğu zamanlarda her şeyin kolaylıkla bilinçüstüne çıkabilmesinden kaynaklanıyor.
Kalıpları sevmiyor Athena, bu yüzden biraz "fazla" rahat görünebiliyorlar. Onlar için televizyon çekimi sırasında sakız çiğnemek ya da röportajda tırnak düzeltmek çok da önemli değil. Kalıplardan çıkalım derken biraz da yaptıkları müziğin uygun gördüğü davranış kalıbının içine giriyorlar aslında. Bu da kalıpsız bir kalıp olsa gerek.

Ska nedir?
Ska 50'li yılların sonunda 60'ların da başında ortaya çıkan bir müzik türü. Caz müzisyenlerinin blues müziğini farklı bir şekilde yorumlamalarıyla ortaya çıktığı söylenebilir. Karayipler'den çıkan bu müzik İngiltere'ye gelmiş ve orada punk müzikle karışmış. Yukarıdaki gruplara ek olarak günümüzdeki ska gruplarından bazıları Voodoo Glow Skulls, Mustard Plug, Mighty Mighty Bosstones. Ska müziğiyle ilgili daha fazla bilgi için internette "yahoo.com"dan entertainment - music - ska sırasını izleyebilirsiniz.