The Others Şoförlere şeker testi yapılsın

Şoförlere şeker testi yapılsın

08.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şoförlere şeker testi yapılsın

Şoförlere şeker testi yapılsın

KAMYON ve otobüs şoförleri, şeker ve gizli şekere bağlı uyku hali nedeniyle kaza yapıyor. Uzmanlar, kan şekerinin düşmesinin uyku hali, dikkatsizlik ve refleks zayıflığına yol açarak özellikle uzun yol şoförlerinin kaza yapmalarına neden olduğunu söylüyor.
İstanbul Tıp Fakültesi Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, uzun yol ehliyeti alacak kişilere şeker yüklemesi testi yapılmasını önerdi. Yılmaz, Yemeklerden sonra ani olarak kan şekerinin düşmesi olarak tanımlanan reaktif hipogliseminin dikkat dağıtan ve uyku hali yaratan bir durum yarattığına dikkat çekti.
Şeker hastalarında ve gizli şekerlilerde kan şekerinin yemek yedikten sonra hızla düştüğünü vurgulayan Yılmaz şunları kaydetti:
"Yemek yedikten sonra kan şekerinin düşmesi gizli şekerin en tipik özelliğidir. Yemekten bir kaç saat sonra hızlı bir şekilde düşer. Kan şekerinin düşmesi dikkat dağıtan, refleksleri zayıflatan, reaksiyon zamanını geciktiren, kişiyi sinirli ve tepkisel olmaya iten, uykuya eğilim oluşturan hatta uykuya neden olan bir durum yaratır. Uzun yolda uyuklamaların büyük çoğunluğunun yemekten sonra kan şekerinin düşmesine bağlı olduğu saptanmıştır." diye konuştu.
Yılmaz toplumumuzda gizli şekerli nüfusun yüzde 10-15 oranında görüldüğüne değindi. Avrupa'da bu konuda ciddi çalışmaların yapıldığını belirten Yılmaz, "Şeker yüklemesi testiyle uykuya eğilimli grup ortaya çıkarılıyor ve şeker testinin beş yılda bir yenilenmesi gerektiği savunuluyor" dedi. Yılmaz şu önerilerde bulundu:
"Uzun yola çıkan şoförler yanlarında şeker ve yiyecek maddeleri bulundurmalı, iki üç saatte bir mola verip ara öğününü yiyip yarım saat istirahat etmeli, ağır yemekten kaçınmalı."
Yılmaz ayrıca anti alerjik, grip nezle ilaçları ile sinir ilaçları kullananları da dikkat dağılımı ve uykuya eğilim olabileceği konusunda uyardı.