The Others Sokakta 'genel grev' sesleri

Sokakta 'genel grev' sesleri

18.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sokakta 'genel grev' sesleri

Sokakta genel grev sesleri


Binlerce işçi ve memur, '60'ında emeklilik' ve düşük zamlara karşı İstanbul'daki mitingte hükümeti protesto etti

Serhat Oğuz


İstanbul'da "Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı"yla kamu çalışanlarına yapılan maaş zamlarını, düşük oldukları gerekçesiyle protesto etmek için düzenlenen mitingde, binlerce işçi ve memur, genel grev sloganları atarak hükümete gözdağı verdi. Hava - İş Genel Başkanı Atilla Ayçin, "1970'li yılların Karaoğlan'ı karayılan oldu, bizi sokmaya çalışıyor" dedi.
Şişli Abide - i Hürriyet Meydanı'ndaki miting için Piyalepaşa Bulvarı'nda toplanan DİSK, KESK, Memur - Sen, CHP, ÖDP, Eğitim - Sen, HADEP ve EMEP üyesi binlerce işçi ve memurla Şişli'de toplanan Türk - İş, Hak - İş, Türkiye Kamu - Sen ve diğer sivil toplum kuruluşları üyeleri, miting alanına iki koldan yürüdü.
Yürüyüşe katılanlar, "Sosyal güvenliğin tasfiyesine ve mezarda emekliliğe hayır", "İşsizlik sigortası istiyoruz", "Okuyan istifa", "Hükümet SSK'dan elini çek" ve "İşçi düşmanlarına oy yok" yazılı döviz ve büyük boy pankartlar taşırken, "Genel grev, genel direniş", "İşçi memur el ele, genel greve", "Mezarda emekliliğe hayır", "SSK halkındır, satılamaz" sloganlarını attı. Bir grup işçi ise, taşıdıkları tabut ve imam kılığına giren bir arkadaşlarıyla sembolik cenaze namazı kıldı.

"Karaoğlan karayılan oldu"

Miting alanına toplanan işçi ve memurlara seslenen sendika temsilcileri, sosyal güvenlik tasarısına karşı daha güçlü dayanışma örneği göstermelerini istedi.
Türk - İş adına konuşan Ayçin de, işçi ve memurların günlerdir sokaklarda hakkını istemesine karşın, ülkeyi ısrarla satmak isteyenlerin bulunduğunu belirterek, "1970'li yılların Ecevit'ine bakın, o zamanlar dağlara adı yazılan Karaoğlan, şimdi karayılan oldu, bizi sokmaya çalışıyor. Güvercinin kanadını yolmaya, kurtun dişini sökmeye var mısınız?" dedi.

KESK Başkanı Siyami Erdem de hükümetin yüzündeki makyajın kısa sürede silinerek, gerçek yüzünün göründüğünü savunarak şunları söyledi:
"Bu hükümet, sosyal devletten ne kalmışssa onları da yok etmek istiyor. IMF tetikçiliği dışında hiçbir rolü kabul etmiyor. Emekli Sandığı'nda 45 yaşında emekli olanlar sadece yüzde 7 oranında. Bu yasa tasarısını tarihin çöplüğüne atmalıyız."
DİSK Başkanı Vahdet Karabay da, emekliliğine bir gün kalanların bile iki yıl kaybettiğini kaydederken, Hak - İş Başkanı Recai Başkaya, emekçi örgütlerini bu taslağı önlemeye davet etti.
Meslek odaları adına konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Orhan Arıoğul ise, "Ülkede sosyal güvenliğe yapılan yatırımları kara delik olarak gösteriyorlar, esas kara delik böyle düşünenlerin kafasındadır" dedi.

-Rahmetliyi nasıl bilirdiniz? -Emekli olacaktı!

* Mitinge çok sayıda siyasi parti de destek verdi. CHP, ÖDP, İP, SİP, HADEP ve EMEP temsilcileri de mitinge katıldı.
* Suikaste kurban giden DİSK eski Başkanı Kemal Türkler'in eşi Sebahat Türkler de kortejin önünde sendika başkanlarıyla yürüdü.
* Mitingde en büyük ilgiyi, işçinin cenaze namazını kılan ve Azrail kıyafetleriyle gösteri yapan Birleşik Metal - İş üyeleri topladı. Namazda imamın, "Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?" sorusuna, işçiler, "Emekli olacaktı" yanıtını verdi. Diğer işçiler ise, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'ı ve Azrail'i temsilen gösteri yaptı.
* Miting için Abide - i Hürriyet Meydanı'na çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı, geniş güvenlik önlemleri alındı.

* Miting sırasında işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a duyurmak üzere bir dakika boyunca ıslık çalarak sözlü protestoda bulundu.
* Sanatçılar Onur Akın, Kemal Kaplan ve Mehmet Gümüş türküleriyle çalışanları coştururken, işçi ve memurlar da halay çekti.
* Üzerinde "Hükümetin anlaşmalı Azrail'i" yazılı giysi bulunan bir işçi, halay çekenlere sembolik olarak elindeki orakla saldırarak canlarını almaya çalıştı.
* Miting boyunca alanda bulunanlar "Ankara, Ankara duy sesimizi, bu gelen emeğin ayak sesleri", "Geliyor geliyor, genel grev geliyor", "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın sınıf dayanışması" ve "Sadaka değil toplu sözleşme" sloganlarını attı.
* Miting öncesi ve sonrasında bir polis helikopteri Abide - i Hürriyet Meydanı üzerinde denetim uçuşu yaparken, mitinge katılanlar da alana girmeden önce polis tarafından arandı.