The Others Soykırım mizahı

Soykırım mizahı

13.04.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

İtalyan faşizmini ve Yahudi soykırımını mizahla ele alırken izleyicisini duygulandıran benzersiz bir film "Hayat Güzeldir"

Soykırım mizahı



Soykırım mizahı


İtalya'nın uluslararası alanda ünlü komedyenlerinden Roberto Benigni, "Hayat Güzeldir" projesine başladığı zaman oldukça olumsuz tepkiler almıştı. Holocaust ve mizahı yan yana getirmek düşüncesi bile çoğu kişiyi rahatsız etti. Doğrusu "Hayat Güzeldir" başladıktan epey sonra bile kaydadeğer bir film izlemediğiniz izlenimine kapılıyorsunuz. Benigni'nin ustası olduğu hareketli bir komedi izlediğinizi sanıyorsunuz. Mussolini'nin faşist yönetimi altındaki İtalya'da Musevi bir erkek, bir dizi komik olay sayesinde ilk görüşte aşık olduğu Katolik kadına kur yapıyor. Onu zengin ve sevimsiz nişanlısından ayırmaya çalışıyor. Sakar, sevimli ve hiçbir koşulda iyimserliğini yitirmeyen adamın cazibesine kapılan genç kadın onunla evleniyor. Şipşirin bir oğulları oluyor.
Kampta bile mizah
Filmin ikinci bölümünde Nazilerin ayrımcı politikaları İtalya'da uygulanınca ailenin mutluluğu bozuluyor. Guido, oğlu Giosue ve karısı Dora'yı korumak için olayları hep iyi tarafından alıyor. Hatta oğluyla birlikte toplama kampına gönderildiklerinde bile. Oğlunun yaşadıkları dehşetin farkına varmaması için elinden geleni yapan Guido, her şeyi bir oyun, bir yarışma gibi gösteriyor. Onun şaklabanlıkları, en zor durumlara olmadık çareler bulmasını bir yandan gülüp bir yandan ağlayarak izliyoruz.

"Hayat Güzeldir / La Vita e Bella"
• Yönetmen: Roberto Benigni
• Görüntü: Tonino Delli Colli
• Senaryo: Roberto Benigni, Vincenzo Cerami
• Müzik: Nicola Piovani
• Oyn: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giustino Durano, Sergio Bini Bustric, Marisa Paredes, Horst Buchholz, Giorgio Cantarini

KANAL D / 23.00