The Others Söz Avrupa yargıcında

Söz Avrupa yargıcında

10.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Söz Avrupa yargıcında

Söz Avrupa yargıcında


AİHM Yargıcı Türmen, bugünYargıtay’da konuşuyor


       Terörist Abdullah Öcalan'ın başvurusunu ele alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 1. Dairesi yargıçlarından Büyükelçi Rıza Türmen, "İnsan Hakları Günü" nedeniyle bugün Yargıtay'da bir konuşma yapacak.
       AİHM başvurusunu sonuçlandırana kadar Öcalan hakkındaki idam cezasının infaz edilmemesi yönünde "ihtiyati tedbir" kararı alan 1. Daire'nin asil üyelerinden olan Türmen'i Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un davet ettiği öğrenildi.
       Türmen, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 51. yıldönümü nedeniyle saat 10.30'da yapacağı konuşmada "AİHM ve Türkiye" konusunu ele alacak. Türmen, "21. Yüzyılın Eşiğinde Dünyada İnsan Haklarının Durumu" konusuyla başlayacağı konuşmasında daha sonra "AİHM'nin Yeni Şekil ve İşleyişi" ve "AİHM önündeki Türkiye'ye İlişkin Başlıca Dava Kategorileri" başlıkları altında bilgiler verecek. Bu çerçevede Türmen, "düşünce özgürlüğü, parti kapatma, Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat" ile ilgili AİHM'ye iletilen itirazlar konusunda görüşlerini dile getirecek.
       Türmen, Yargıtay Birinci Başkanlığı'nca düzenlenen program çerçevesinde yarın yapılacak "Mukayeseli Hukukta İstinaf ve Türk Yargı Sistemi" başlıklı sempozyuma da katılacak. Osmanlı İmparatorluğu'nun 700. Kuruluş Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde 23 Aralık Perşembe günü düzenlenen "Osmanlı'da Çeşitli Açılardan Kadın" konulu panelin konuşmacılarından birisi de Büyükelçi Türmen olacak.

İnsan Hakları Günü

       Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Eralp Özgen de, BM Genel Kurulu'nca 10 Aralık 1948'de kabul ve ilan edilen, Türkiye'nin de 6 Nisan 1949 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla onayladığı İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 51. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
       1789 Fransız Hakları Bildirgesi, BM İnsan Hakları Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Helsinki Nihai Senedi, Paris Şartı ve AGİT'in insan haklarının kilometre taşları olduğunu vurgulayan Özgen, yaşama, özgürlük ve kişiliğini geliştirme, demokratik toplumu yaşama geçirme haklarının, çağın vazgeçilmez değerleri olduğunu bildirdi. Özgen, şunları söyledi:
       "Ülkemizin insan hakları açısından tam sağlıklı bir ortamda olduğunu söyleyemeyiz. Yurdumuzun güneydoğusunda terörist eylemler ve insan hakları ihlalleri sürmekte, laik Cumhuriyet şeriat heveslileri tarafından tehdit altında bulunmakta, demokrasimiz, onun özgür ortamından yararlananlar tarafından ortadan kaldırılmak istenmektedir. Türkiye, yeni bir yüzyıla yeni bir yapılanma ile girmenin sancılarını çekmektedir. Yurdumuzda düşünce açıklamak, örgütlenmek hala suçtur. Türkiye çok sesliliğe alışmak zorundadır. Eğer bir toplumda herkes aynı şeyi düşünüyorsa, hiçbir şey düşünmüyor demektir."
       TBB'nin, İnsan Hakları Günü'nü Gap Bölgesi'nde kutlayacağı bildirildi.

Türkiye yine mahkum oldu

       Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nin (ÖZDEP) kurucularının yaptıkları şikayet başvurusunda, Türkiye’yi suçlu bularak maddi tazminat ödemeye mahkum etti.
       AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin örgütlenme hakkı ile ilgili 11. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiği görüşüne vardı. Mahkeme, Türkiye’nin mahkeme masrafları da içinde olmak üzere toplam 70 bin Fransız Frangı para cezası ödemesini kararlaştırdı.
       Anayasa Mahkemesi, ülkenin birliği ve toprak bütünlüğü ilkesine aykırı programı olduğu gerekçesiyle ÖZDEP’in 14 Temmuz 1993’te kapatılmasını kararlaştırmıştı.