The Others Star'a trilyonluk dava

Star'a trilyonluk dava

19.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Star'a trilyonluk dava

Stara trilyonluk dava


Art Reklamcılık'ın sahibi Yiğit Şardan, Star gazetesinin 'şartlı reklam' teklifini kabul etmediği için tehdit edildiğini belirterek 2 trilyon liralık tazminat davası açtı


       Art Artistik Reklamcılık ve Tanıtım Hizmetleri AŞ ile şirket yetkilisi Yiğit Şardan, Star Gazetesi'nce tehdit edildiklerini, maddi ve manevi zarara uğratıldıklarını öne sürerek 2 trilyon liralık maddi, 10 milyar liralık da manevi tazminat davası açtı.
       İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuran Şardan ve Art Artistik Reklamcılık, gazetenin hukuka aykırı haksız eylemleri nedeniyle, şirketlerinin maddi ve manevi zarara uğradığını iddia etti. Dilekçede, Star'ın diğer gazetelerle rekabet etmek, günlük tirajını yükselterek pazardan daha fazla pay alabilmek amacıyla fiyatını maliyetinin altına, 50 bin liraya düşürdüğü, bu nedenle gazetenin maddi zarara uğradığı, zararını kapatabilmek için başka yollar aramaya başladığı öne sürüldü.
       Dilekçede şöyle denildi:
       "Bulunan yol, daha fazla reklam alarak daha çok para kazanmak şeklinde olmuş, ancak gazetecilik faaliyetiyle bağdaşmayacak biçimde başka metotlarla gelir sağlama yoluna gidilmiştir. Seçilen yol ise tehdit, baskı ve iftira olarak gerçekleşmiştir. Bu metotların uygulanmasıyla Şardan ve şirketi büyük zarara uğramıştır."
       Reklam verenlerin bu gelişmelerden tedirginlik duyması nedeniyle müşteri potansiyelinin olumsuz etkilendiği belirtilen dilekçede, gazetenin Şardan'dan "şartlı reklam" istediğini de belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
       "Şardan bu isteği kabul etmedi. Bunun üzerine Star Gazetesi, Şardan'ı arayarak, 'Siz çıkarlarımızla oynuyorsunuz ve buna devam etmeniz sizin için hiç de iyi olmayacak' sözleriyle tehdit etti. Davalı şirket, Sütaş'a ürettikleri sütlerle ilgili bir haber yapacaklarını ve bu haberin karalama temeline dayandırılacağı yönünde tehditli masajlar iletmeye başladı.
       Gazete, Şardan'ın Sütaş ile ortak olduğu yolunda yanlış bilgiye sahip olduğu için tehditlerini bu şirkete yönelti. 'Bu reklam ajansından ayrılın, ilişkinizi kesin' denildi. Bu yüzden Sütaş ile yapılan sözleşme feshedildi."
       Dilekçede Star Gazetesi'nin, davacı şirketten gelecek hiçbir reklamı kabul etmeyeceğini duyurarak şirketle olan ticari ilişkilerini tek yönlü ve haksız olarak bitirdiği de kaydedilerek, "Bunun ardından da yine haksız bir borç alacak hesabı çıkarıldı" denildi.