30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:
TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet
Vitaminler, hücrelerde metabolik reaksiyonlar için gerekli olup yetersizliklerinde bazı sorunlara neden olan organik bileşiklerdir. Çoğu vitamin vücutta yapılmaz ya da vücuttaki yapımı yetersizdir.
Zihinsel performans, öğrenme, hafıza gücü ve konsantrasyon da artış sağlayan B vitamini strese karşı da koruyucudur. Yaşla beraber B grubu vitaminlerin vücuttan emilimi azalır. Bu nedenle yaşlılarda B vitamini alımı çok önemlidir.
B1(Tiamin) Vitamini: Vücuda alınan karbonhidratlardan enerji oluşturmada görevlidir. Kas, sinir ve dolaşım sistemi için gereklidir. Yetersiz alınması halinde iştahsızlık, hafıza zayıflığı, huzursuzluk ve dikkat azalması görülmektedir. Ekmek, pirinç, makarna ve zenginleştirilmiş tahıl taneleri veya tahıl ürünlerinde bol miktarda bulunmaktadır.
NİASİN: B3 vitamini olarak da bilinen niasin et, hamur mayası ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında çok etkilidir. Kan şekerini dengeleyici ve kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
B6 (pridoksin) Vitamini: Hormonlar, kırmızı kan hücreleri ve sinir hücreleri oluşumunda rol oynarlar. Serotonin yapımında etkilidir. Serotonin iştah, ağrıya karşı duyarlılık ruh hali ve uyku düzeni üzerinde etkilidir. Kolesterol birikimini engelleyerek kalbi korumaktadır. Muz, avokado, tavuk eti, patates, ıspanak, bezelye, bira mayası, havuç, yumurta, balık ve hububatlar iyi kaynaklarıdır.
FOLİK ASİT: Yeşil yapraklı sebzelerde yoğun miktarda bulunan folik asitin yetersizliğine çok sık rastlanmaktadır. Sakatatlar, yumurta, zarı alınmamış tahıllar, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, ıspanak, maydanoz, nane, kurufasulye (baklagiller) ve tohumlu gıdalarda bol miktarda bulunmakradır.