The Others Suriye sınırı mayından temizleniyor

Suriye sınırı mayından temizleniyor

24.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Suriye sınırı mayından temizleniyor

Suriye sınırı mayından temizleniyor

       ANAP Genel Sekreter Yardımcısı Diyarbakır Milletvekili Sebgetullah Seydaoğlu, Şırnak'tan Hatay'a kadar uzanan 375 kilometrelik Suriye sınırının mayınlardan temizlenmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi.
       Seydaoğlu, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'ndeki toplantısında, çalışmalarını bir tasarı halinde yeni yasama döneminde Meclis'e sunacaklarını belirterek "Temizlenecek alan İsveç topraklarıyla eşdeğerdedir. Bu topraklar üretime katkı sunulması amacıyla bölge halkına dağıtılacak. Sınır denetimi ise modern teknolojik cihazlarla sağlanacaktır" dedi
       Dünyada mayınlı sınır kalmadığını, Birleşmiş Milletler'in son kararıyla mayın üretiminin durdurulduğunu belirten Seydaoğlu şunları söyledi:
       "Neden bir tek ülkemizin sınırlarında mayın bulunsun? Bu topraklarda insanlarımız ölmesin diyorum. Artık eksin, biçsinler. Sınırlar zaten çizilmiş. Buradaki denetim teknolojik araçlarla sağlanabilir. Zaten Suriye teknolojik olarak çok zayıf. Suriye sınırında kaçakçılık da bitti. Niye insanlarımızı topraksız bırakıp buraları mayınlı bırakalım? Uluslararası mayınsız bir dünya idealindeyiz."
       375 bin 500 dönüm sınır arasizinin GAP kapsamında bulunduğunu kaydeden Seydaoğlu, üretime kazandırılması durumunda Türkiye'nin 100 ile 150 trilyon arasında bir kazanca sahip olacağını vurgulayarak şöyle devam etti:
       "Bu topraklar, GAP kapsamında yüzde 90'ı sulanabilir bir alandır. 375 kilometre uzunluğunda ve 100 metre genişliğindeki bu toprakların işlenmesi önemli bir geliri beraberinde getirir. Afganistan'dan gelen insanlara Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde toprak verildiyse, bölge insanına neden verilmesin. Bunu reform şeklinde hayata sokmaya kararlıyız."
       Seydaoğlu, askeri yetkililerin mayınlı alanlarla ilgili haritaların kaybolduğu yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Ben harita aramıyorum, toprak arıyorum. Burayı temizlemek zor bir olay değil. Dedektörle bir ayda temizlenebilecek bir alan. Harita önemli değil" dedi.