The Others Sürücü kontrolü sağlayan buluş ile AB raporlarına geçtiler

Sürücü kontrolü sağlayan buluş ile AB raporlarına geçtiler

19.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sürücü kontrolü sağlayan buluş ile AB raporlarına geçtiler

Sürücü kontrolü sağlayan buluş ile AB raporlarına geçtiler






Çengelli iğne, ekmek kızartma makinesi, elektrik ısıtıcılı ütü, tornavida, radar... Bunların hepsi kendileri küçük ama hayatımıza getirdikleri kolaylıklar büyük olan buluşlar. Hepimizin 'zaten varmış' gibi yaparak, kimin, hangi meraklının, ne zaman, nerede ürettiğini merak etmeden kullandığımız şeyler. TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları'nı okurken Türkler'in isimlerine rastlanmıyor. Akla hemen Türklerin buluş yapıp yapamadıkları geliyor. Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından yayınlanan 'Resmi Patent Bülteni'ne göre, Türkiye'de az da olsa buluş yapılıyor. Hatta 1926 yılında İhtira Beratı Kanunu ile başlayan tescillere bakınca, ilk başvuruların 1928'de yapıldığı görülüyor.

84 yıldır tescil yapıyor
Türkiye'de 1981 - 2003 yılları arasında 31 bin 350 patent başvurusu yapılmış. Bu başvuruların 16 bin 427 adedi patent almaya hak kazanmış. Temeli 1919'da Hayri Dericioğlu İhtira ve Marka Tescil Ajanı unvanlı kişisel firmaya dayanan Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü Kaan Dericioğlu, birçok alanda buluş yapıldığını, ancak patent başvuru sayısının az olduğunu belirtiyor.
Dericioğlu, "Buluşlarımız arasında AB raporlarına 'Bu sorunu sadece Türkler çözmüştür' diye girenler var. Patent alanlar arasında akademik kariyeri olmayan ve hatta ilkokul mezunlarının sayısı azımsanmayacak düzeyde" dedi.

Türkiye'de yapılmış ve patenti alınmış ilginç buluşlardan bazıları şöyle:

  • Naim Sungur ve Önder Kefoğlu ekibinin buluşu Avrupa Birliği Raporları'nda "Bu sorunu yalnız Türkler çözmüştür" ifadesi ile açıklanmış. Buluş, ıslak imza ve renkli fotoğraf içeren bir ehliyet içine elektronik kart yerleştirilmesine dayanıyor. Böylece takometreye ehliyetin takılması ile sürücülerin kontrolü sağlanıyor.
  • İki su deposu arasına boru eklemek suretiyle suyun bir depodan diğerine sürekli taşınması ile süresiz enerji elde etme. Tabi fikri ortaya atan sürtünmeyi hesaplamamış.
  • Giresun'da ilkokul mezunu bir imalathane sahibi olan Bahtiyar Yamak, 1990'da oto, kupa ve şasisi doğrultma, dengeleme yöntemi ve bu yönteme uygun düzenek ile ilgili sistem için patent başvurusunda bulunmuş ve sistemi hasar görmüş otolar için geliştirmiş.

    Fabrika kurdurdu
  • Eşref Güngör'e ait olan 'Alttan hava alan kovalı yakıt sobası' 1972 yılında geliştirilmiş ve katı yakıtı çok verimli kullandığı için Eskişehir'de büyük bir fabrikanın kuruluşunda etkili olmuş
  • Üniversite mezunu, mühendis veya teknisyen olmadığı halde Kamil Baylasoğlu, birçok ürün geliştirmiş. Tarım makinası, aynı anda birden çok makinanın ve birden çok ürünün yaptığı işi tek başına yapıyor.
  • Dandy Sakız ve Şekerleme Sanayii, yeni özellikleri olan sakız çeşitleri geliştirmiş. Firmanın buluşunun özelliği 'düşük yoğunlukta havalandırılmış sakız yapımı'na izin vermesi ve hiçbir katkı maddesi içermeyen sakız üretebilmesi.

    Trilyonluk buluş
  • Prof. Dr. Ahmet Duyar'a ait olan 'Elektrik Motorları için Model Bazlı Hata Tespit ve Teşhis Sistemi' birçok ülkeden patent almış ve bir şirkete ayni sermaye olarak konulan buluşlarda Türkiye rekorunu elinde bulunduruyor. Buluşa Artesis şirketinin kuruluşu sırasında 1 trilyon liranın üzerinde bir değer biçilmiş.
  • Mimar Sefa Kozan ise birbirine kenetlenerek örülen bir deprem tuğlası geliştirmiş.