The Others Susurluk koğuşu boşaldı

Susurluk koğuşu boşaldı

29.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Susurluk koğuşu boşaldı

Susurluk koğuşu boşaldı


Katliam zanlısı Abdullah Çatlı, DYP milletvekili Sedat Bucak ile Etiler Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kocadağ'ın 3 Kasım 1996'da Susurluk'ta geçirdikleri kaza, kirli ilişkiler ağı ortaya çıktı.
Kazanın ardından medyada, olayın "siyasetçi - polis - mafya' üçgeni olarak değerlendirilmesini ihbar kabul eden İstanbul DGM savcılığı 11 Kasım 1996'da "Çete" soruşturması başlattı.
6 Mart 1997'de Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin, özel tim polisleri ile Bucak'ın şoförü Abdulgani Kızılkaya, uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz, MİT eski görevlisi Korkut Eken hakkında "Çete oluşturmak", "Suçluları yetkili mercilere bildirmemek"ten beş - dokuz yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Savcılık ek iddianameyle Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir'i de davaya dahil ederken, Sedat Bucak dosyası 4 Mayıs 1998'de ana davayla birleştirildi.

Tahliyelerle süren mahkeme

Tüm tutukluların tahliye edildiği davanın seyri şöyle gelişti:
* İstanbul 6 No'lu DGM'de 2 Haziran 1997'de görülen ilk duruşmada tutuklu sanıklardan Mustafa Altınok ve Enver Ulu dosya kapsamı ve delil durumu gözönüne alınarak tahliye edildi.
* Mehmet Eymür ve İstihbarat Dairesi eski Başkanvekili Hanefi Avcı'nın dinlendiği 22 Temmuz 1997'deki ikinci duruşmada ise Abdulgani Kızılkaya ile Yaşar Öz tahliye edilirken, tutuksuz yargılanan Korkut Eken ise katıldığı ilk duruşmada vareste tutuldu.
* Mehmet Ağar ve Sedat Bucak'a siyasi durumlarından dolayı soru soramayan mahkeme heyeti üçüncü duruşmada, İbrahim Şahin, özel tim polisleri Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu ve Ercan Ersoy'u daha fazla mağdur edilmemeleri için tahliye etti.
* Dördüncü duruşmada Abdullah Çatlı'nın eşi Meral Çatlı ve İstanbul eski Emniyet Müdürü'nü `tanık' olarak dinleyen mahkeme heyeti, haklarındaki gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrilerek sonradan bu davaya ilave edilen Ali Fevzi Bir, 5 Şubat'ta 1998'de görülen beşinci duruşmada, Sami Hoştan da 4 Mayıs 1998'de yedinci duruşmada tahliye edildi.
* Tutuklu sanığın kalmadığı davadanın sekizinci duruşmasında, Ağar ve Bucak ilk defa hakim karşısına çıktı. Ağar hakkındaki dosya görevsizlik kararıyla Yargıtay'a gönderilirken, ifadesi de kimlik tespiti ile sınırlı kaldı.
Davanın 11. duruşmasında Mehmet Eymür ikinci kez tanık olarak dinlendi ve Hanefi Avcı'yı susurluğu perdelemekle suçladı.
* 13 duruşmadır ısrarla mahkeme tarafından istenen Başbakanlı Teftiş Kurulu raporu, mahkemeye ulaştı.
* Davanın kilit ismi firarı ülkücü Haluk Kırcı yakalanmasının ardından davaya dahil edilerek, 14. duruşmada `sanık' sıfatıyla ifade verdi.
* 15. duruşmada, tekrar milletvekili seçilen Sedat Bucak'ın yargılaması durduruldu.